Kártérítésre kötelezte Portugáliát az Emberi Jogok Európai Bírósága

2020. január 21. 13:41

Az EJEB 13 000 euró nemvagyoni kártérítésre kötelezte Portugáliát a Meco-ügy nyomozati eljárásában történt mulasztások miatt, emellett több mint 7 000 euró eljárási költségben is marasztalta az országot.

2020. január 21. 13:41
null

Mint ismeretes, a portugáliai Meco, Sesimbra tartományban a Lusophone Egyetem hét hallgatóját 2013. december 15-én egy nagy erejű hullám a vízbe sodorta, de csak egyikük tudott megmenekülni, hat társa vízbe fúlt. 

Az eset kapcsán megindult nyomozás során a portugál hatóságok nem állapítottak meg bűncselekményt, ezért lezárták az ügyet. José Carlos Soares Campos, az egyik áldozat édesapja nemzeti jogorvoslati lehetőségeit kimerítve végül az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mivel továbbra is azon az állásponton volt, hogy a mecói tragédia bűncselekmény eredménye, s hogy a portugál hatóságok szakszerűtlenül nyomoztak az ügyben.

Az EJEB ítéletében igazat adott Camposnak. Az indokolás szerint a hallgatók halálának körülményeivel kapcsolatos nyomozás az Emberi Jogok Európai Egyezményének 2. cikkelyébe ütközött, vagyis az élethez való jog nem érvényesült kellő súllyal a nyomozás során.

A Bíróság szerint az Egyezmény hivatkozott cikkelyével összhangban a portugál nyomozó hatóság többek között akkor járt volna el, ha a bizonyítékok védelme érdekében zár alá vették volna azt a házat, amelyben a sértettek a tragédiát megelőzően tartózkodtak, továbbá, ha a túlélő ruháit lefoglalta volna további vizsgálat céljából. 

A Bíróság szerint – a fentiek mellett – a nyomozó hatóság elmulasztotta biztosítani a bizonyítékok integritását, amikor indokolatlanul késlekedett bizonyos nyomozási cselekmények (pl. tanúk kihallgatása) elvégzésével, sőt, magát a nyomozást is csak egy hónappal később kezdte meg. 

Még 2015-ben Francisca Van Dunen igazságügyi miniszter nyilvánosan is kiállt a Meco-ügyben vizsgálatot lefolytató ügyész mellett, példaértékű szakmai teljesítményét és személyes hozzáállását méltatva azt követően, hogy a közvélemény kritikával illette a nyomozati szakaszban résztvevő ügyészeket.

Tekintettel arra, hogy az államot nem az ítélet érdemi részében marasztalták el, hanem eljárási szempontú és a nyomozás kezdeti szakaszára vonatkozóan elmarasztaló döntés született, a portugál Igazságügyi Minisztérium 2020. január 14-én kiadott közleménye szerint nem kizárt az ítélet elleni fellebbezés lehetősége.
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dorset Naga
2020. február 20. 16:55
Fellebbezni kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!