Finnországban megszüntették a rendkívüli állapotot

2020. június 15. 18:27

A kormányfő ugyanakkor figyelmeztetett: mindez nem jelenti azt, hogy a koronavírus jelentette veszély elmúlt volna.

2020. június 15. 18:27

Sanna Marin finn miniszterelnök Helsinkiben közölte: kormánya úgy értékeli, hogy a hatóságok a helyzet javulása nyomán a korábbi hatáskörökkel is úrrá tudnak lenni a pandémián. A rendkívüli állapot alapjául szolgáló törvényt ezért hatályon kívül helyezték, és ezzel Finnországban az élet keddtől visszatérhet a normális kerékvágásba. A kormányfő ugyanakkor figyelmeztetett: mindez nem jelenti azt, hogy a koronavírus jelentette veszély elmúlt volna.

A március 16-án bevezetett rendkívüli állapot különleges hatalmi jogkörökkel ruházta fel Marin kormányát, a többi között korlátozták a személyek mozgását a legnépesebb finn tartományban, a főváros, Helsinki körüli Uusimaában. A hatóságok emellett elrendelték az iskolák bezárását is. A legtöbb korlátozást időközben már feloldották a járványügyi helyzet javulása miatt. Az 5,5 milliós lakosú észak-európai országból eddig mintegy 7100 fertőzöttet jelentettek, akik közül 326-an hunytak el a Covid-19 betegségben.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!