Sassoli: Az Európai Parlament elégedett a helyreállítási alapról szóló megállapodással

2020. július 22. 15:53

Az EP elnöke ugyanakkor a szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy a testület szerint a hosszú távú uniós költségvetés tervén még változtatni kell.

2020. július 22. 15:53

Elégedett a gazdasági helyreállítási alapról született európai tanácsi döntéssel az Európai Parlament elnöke.

David Sassoli ugyanakkor a szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy a testület szerint a hosszú távú uniós költségvetés tervén még változtatni kell. A képviselő-testület szerint megoldást kell találni a költségvetési tervben szereplő néhány – a kutatást, a fiatalok jövőjét, a menekültpolitikát, és az Erasmus programot – érintő „indokolatlan kurtításra”.

Sassoli közölte, hogy a kifizetésekhez kötődő jogállamisági kritérium kérdését is „újra elő kell venni” a parlamentben, mivel az elfogadott szöveg nem határozza meg pontosan, milyen eszköz áll rendelkezésre abban az esetben, ha az unió közös értékei sérülnek. Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy a testület blokkolhatja-e az uniós tagállamok vezetőinek egyezségét, Sassoli azt válaszolta: az EP elvárja, hogy nézőpontját figyelembe vegyék, még akkor is, ha több hónapig tart a megegyezés a tagországok kormányait képviselő tanáccsal. Az uniós csúcson Sassoli sajtónyilatkozatban figyelmeztetett, hogy a parlament nem adja hozzájárulását egy olyan megállapodáshoz, amelyben az új források bevezetése, a jogállamiság védelme, illetve a visszafizetések eltörlése nem szerepel.

A tagállami vezetők kedd hajnali megállapodásának értelmében az új hétéves EU-s költségvetés keretösszege 1074 milliárd euró lesz,

a 750 milliárd eurós helyreállítási csomagból 390 milliárd eurót folyósítanak vissza nem térítendő támogatások formájában az uniós gazdaságok fellendítésére, továbbá 360 milliárd eurót szánnak kedvezményes kamatozású hitelekre. A koronavírus-járvány okozta válság utáni gazdasági helyreállítást és az ellenállóképesség erősítését segítő pénzügyi eszköz (RRF) keretösszegét 560 milliárdról 672,5 milliárd euróra emelte az Európai Tanács, miközben a vidékfejlesztési támogatásokra korában szánt 15 milliárd eurót a felére, az egészségügyre szánt keretet pedig nullára csökkentette.

Jelentősen csökkentették a kutatási és innovációs, valamint a digitális átállást segítő programok számára elkülönített összegeket. Kevesebb jut a tagországok szénmentes gazdaságra való átállását és a zöld beruházások felgyorsítását segítő keretbe is, miközben a hosszú távú költségvetés és a helyreállítási alap 30 százalékát az éghajlatváltozás megakadályozására kell fordítani. Az elfogadott megállapodás megemelte a takarékos négyeknek – Ausztria, Hollandia, Svédország, Dánia –, továbbá a Németországnak járó költségvetési visszatérítés összegét. A megállapodás a politikai feltételeknél „arányos intézkedések meghozatalát” helyezi kilátásba az uniós források nem megfelelő felhasználása vagy az uniós értékek megsértése esetén.

(MTI)

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2020. július 23. 08:34
Elégedett, de nem akarja megszavazni.
Berecskereki
2020. július 22. 21:47
Ha az EP nem fogja el tavaszig a költségvetést, akkor a 2013-2020 lép hatályba. Így nyugodtan eljátszadozhatnak a következő EP választásig.
Szerintem
2020. július 22. 18:32
Próbáld csak húzni az időt. Minden égtáj felől valagba leszel rúgva.
forsteandretredjemann
2020. július 22. 18:19
Semmi jelentősége. Csak kötelező izommutogatás. Az EP csak a demokratikus paravánszerv. Az EU-ban választott testületeknek - mint az EP - semmi döntési jogköre nincsen. A tagállamok vezetői, tisztviselői döntenek. Az EP ajánlásokat fogalmazhat meg, illetve azok döntéseit ratifikálhatja akik az EP-bem ülők főnökei-kiküldői-pártvezetői. A tegnap jóváhagyott jogállamiságra vonatkozó gumiszöveg és szabály maradni fog: A jogállamiság sérelmének vizsgálatát minősített többséggel lehet majd kezdeményezni, de megállapítani és szankciózni csak egyhangú döntéssel lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!