A belarusz ellenzék békés hatalomátadást szeretne

2020. augusztus 18. 15:41

Erre a célra hoztak létre egy koordinációs tanácsot.

2020. augusztus 18. 15:41

Aljakszandr Lukasenka  hivatalban lévő fehérorosz államfő ellenzéke koordinációs tanácsot alkotva akarja kivezetni az országot a belpolitikai válságból. A testületet, amelyben a civiltársadalom képviselői is részt vennének, még kedden megalakul – közölte a fehérorosz ellenzék egyik szóvivője a dpa német hírügynökséggel. A pontos időpont és a helyszín egyelőre nem ismert. A tanács célja a békés hatalomátadás biztosítása.

A testület létrehozását Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt javasolta. A Litvániában tartózkodó Cihanouszkaja hétfőn egy videoüzenetben kijelentette, készen áll, hogy vállalja a felelősséget és vezesse Fehéroroszországot. Mint mondta, Luksenka 26 éve hazugságokkal és félelemmel kormányozza az országot.

Előzmények

A fehéroroszországi tüntetések augusztus 9. óta tartanak, amikor Aljakszandr Lukasenka megszerezte sorban a hatodik államfői mandátumát. Az egykori téeszelnök a hivatalos adatok szerint a szavaztok 80 százalékával győzött az elnökválasztáson. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást. A szavazatok újraszámlálásának követelésére ezrek vonultak az utcára országszerte. A megmozdulások annak ellenére folytatódtak, hogy a rendőrség brutálisan reagált. A választásokat követő négy napban mintegy hétezer embert vettek őrizetbe, könnygáz- és hanggránátokkat, valamint gumilövedékeket vetettek be. Legalább két tüntető meghalt.

Puhatolózások kormányoldalról

A kormány oldaláról már voltak első puhatolózások, hogy a tiltakozók követeléseinek eleget tegyenek. Uladzimir Karanyik egészségügy-miniszter nyílt levélben arról tájékoztatta a tut.by független hírportált, hogy a vezetés nyitott a párbeszédre.

Vlagyimir Makej fehérorosz külügyminiszter pedig uniós kollégáival egyeztetett a hazájában kialakult helyzetről. Az EU a választási csalások gyanúja és a békés tüntetők elleni brutális karhatalmi fellépés miatt célzott szankciókat tervez Lukasenka hatalmi apparátusával szemben.

Kedden is voltak tüntetések az állami üzemekben, igaz ezek száma alacsonyabb volt, mint az előző napokban. Értesülések szerint a dolgozókat megfélemlítették, hogy ne vegyenek részt a Lukasenka elleni megmozdulásokon, azzal fenyegették őket, hogy különben elveszítik munkahelyüket. Az ellenzék segítséget ígért az egzisztenciájukat féltő sztrájkolóknak egy szolidaritási alapból.

(MTI)

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IL-2 rohamozó
2020. augusztus 18. 18:03
A magyarok veletek vannak! Hajrá!
józan paraszti ész
2020. augusztus 18. 17:54
" A tanács célja a békés hatalomátadás biztosítása." A hatalmaz a hatalmon lévő tudja csak átadni. Az ellenzék csak átvenni tudja, ha az nem választáson történik, mint jelen esetben, azt puccsnak hívják, és erőszakos hatalomátvétel.
Aerion
2020. augusztus 18. 17:22
Mire fel akarják ezt? Támogatja őket a lakosság többsége?
DrPepper
2020. augusztus 18. 17:07
Mondjuk ha az ellenzék ezzel a módszerrel tényleg átvenné a hatalmat, az a Monty Pythonhoz illene. Lukasenkó: Nyertem 80%-al. Cihanuszkaja: nem is, mert én nyertem 80%-al. Lukasenkó: Hát jó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!