Sok európai önként visszautasítaná a koronavírus elleni védőoltást

2020. szeptember 08. 12:15

A világ lakosságának többsége szerint az idei év végéig nem készül el a koronavírus elleni oltóanyag. Az emberek oltási hajlandóságában ugyanakkor jelentős eltérés mutatkozik, az európai országok élen járnak az oltásszkepticizmus terén.

2020. szeptember 08. 12:15
null

A World Economic Forum (WEF) az Ipsos Piackutató céggel közösen készített tanulmányában a koronavírus elleni oltóanyaggal kapcsolatos társadalmi várakozásokat összesítette. A reprezentatív felmérésben 20 ezren vettek részt a világ 27 országából, a kutatók elsősorban az emberek oltási hajlandóságát, valamint az oltóanyag kifejlesztésének vélt idejére voltak kíváncsiak.

A felmérés egyik meghökkentő eredménye, hogy a 2020-as esztendőben a megkérdezettek 59 százaléka nem számol az oltóanyag elkészülésével.

A kutatásból kiderül, hogy a kínaiak e tekintetben a legoptimistábbak, 87 százalékuk vélte úgy, hogy még idén a piacra kerülhet a vakcina. A legpesszimistább ország Lengyelország lett, mivel a lengyelek csupán 22 százaléka derűlátó. Hasonló, túlnyomóan pesszimista hangulat uralkodik még Japánban, Belgiumban, Németországban és Kanadában is. 

A kutatásból továbbá kiderül, hogy az oltóanyag megjelenését követően a kínaiak 97 százaléka, az ausztrálok 88 százaléka, míg a britek 85 százaléka élne a védőoltás lehetőségével. Azonban aggasztó tendenciának mondható, hogy

az európiai kontinens egyes országai világviszonylatban is élen járnak az oltásellenes nézőpontjukkal.

A németek harmada utasítaná vissza a vakcinát, legoltásellenesebb közhangulat azonban Franciaországban, Magyarországon, Lengyelországban és Oroszországban uralkodik. A franciák 41, a magyarok 44, a lengyelek 45 és az oroszok 47 százaléka nem élne a védelmet nyújtó oltás lehetőségével, így ezen nemezetek szkepticizmusa jelentősen árnyalja a globális szinten mért eredményeket. 

A WEF-felmérés kitért az oltóanyag elutasítás okaira is. A szkeptikusok 56 százaléka az oltás mellékhatásaitól fél, 29 százalékuk a vakcina hatásosságában kételkedik, 19 százalékuk egyszerűen nem érzi veszélyeztetettnek magát, míg 17 százalékuk elvi alapon, általános oltásellenesség miatt tagadná meg a vakcina beadását.

Az oltóanyag iránti bizalom alacsony szintje a koronavírus elleni oltóanyag bevezetésének hatékonyságát is befolyásolhatja,

hiszen egy oltóanyag csak akkor hatékony, ha azt rendeltetésszerűén alkalmazzák. 

A kölni Institut der Deutschen Wirtschaft tudományos vezetője, Hubertus Bardt ugyanakkor hangsúlyozza, hogy nem szabad a WEF által mért adatokat készpénznek venni, hiszen vélhetően áprilisban, a járvány első szakaszában sokkal többen beoltatták volna magukat. Ebből is látszik, hogy az emberek hangulata és a betegséghez való hozzáállása folyamatosan változik, így a második hullám akár egy újabb, pozitív fordulatot hozhat a vakcina társadalmi megítélésében. 

Gergi-Horgos Mátyás
 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LAW AND ORDER
2020. szeptember 11. 22:15
Helyes, Magyarország ismét élen jár a globálhazugságok leleplezésében! Bayer Zsolt megint rámutat a masszív fake newsra, mi lehet még ott! https://badog.blogstar.hu/2020/09/08/-quot-tajekoztatas-quot-/99884/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!