Szigorítják a közösségi hálózatok ellenőrzését Törökországban

2020. október 02. 07:59

Az új szabályok elmulasztása akár 4,3 millió euróig terjedő bírsággal vagy a sávszélesség korlátozásával járhat.

2020. október 02. 07:59
null

Egy „Törökországban hatályba lépett törvény jelentősen megerősíti a hatóságok ellenőrzését a közösségi hálózatok felett” – írja az Euronews. A portál tájékoztatása szerint „az új szabályozás fenyegeti a Twitter és a Facebook jelenlétét az országban, ha nem tesznek eleget a vitás tartalom eltávolítására vonatkozó kérelmeknek.”

A csütörtökön életbe lépett jogszabály szerint a napi több mint egymillió egyedi kapcsolattal rendelkező közösségi hálózatoknak képviselővel kell rendelkezniük Törökországban. A platformoknak továbbá be kell tartaniuk a török ​​bírósági utasításokat, így például azt is, hogy 48 órán belül távolítsák el azokat a tartalmakat, amelyeket magánszemélyek vagy a kormány sértőnek tart.

Az új szabályok elmulasztása akár 4,3 millió euróig terjedő bírsággal vagy a sávszélesség korlátozásával járhat,

ami blokkolhatja a platformhoz való hozzáférést. A török kormány júliusban, alig egy hónap azután fogadta el a jogszabályt, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök a közösségi oldalak „megtisztítását” kérte, miután lányát és vejét megsértették a Twitteren.

A török ​​elnök korábban fenyegetésként hivatkozott a Twitterre, és úgy vélte, hogy a közösségi hálózat 2013-ban elősegítette a kormányellenes tüntetések mozgósítását.

A kritikusok szerint az új szabályok a véleménynyilvánítás szabadságának kormány általi visszaszorítását jelentik.

Címlapkép: MTI/AP/Richard Drew

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pangea
2020. október 05. 09:14
Fatima Mürküll most is küld neki pár milliárd eurót,vagy csak simán hagyja hogy Ördogán a fejére szarjon?
atila68
2020. október 02. 11:14
A facebook gyerekek profilját tiltja le egy perccel regisztráció után magyarázat nélkül, esküvői fotókat cenzúráz, és nem engedi, hogy korábban megvett jegyeid eladd másnak ha meggondoltad magad.
Besenyő István
2020. október 02. 11:00
Lehet ellenőrizni is őket, de sokkal hatásosabb volna megadóztatni. Húúúú, micsoda vonyítás lenne.
Kristály
2020. október 02. 09:54
Helyes
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!