A valóság lehet Joe Biden külpolitikájának legnagyobb ellensége

2020. november 19. 16:35

A demokraták megválasztott elnöke a demokráciák globális védelmezőjeként, illetve a nemzetközi együttműködések előmozdítójaként aposztrofálja az általa vezetett Amerikát. Az új amerikai külpolitika azonban nem biztos, hogy felkészült a többpólusú nemzetközi rendszer kihívásaira.

2020. november 19. 16:35
null

Joe Biden kampánya során nagyratörő külpolitikai programot fogalmazott meg az Egyesült Államok számára. A demokrata politikus elmondása szerint

Biden beiktatását követően az ország ismét csatlakozhat a párizsi klímaegyezményhez, valamint megújulhat és szorosabbá válhat az USA együttműködése több nemzetközi szervezettel, így többek között az Egészségügyi Világszervezettel, illetve a Kereskedelmi Világszervezettel is. 

Biden továbbá egy globális szintű demokrácia csúcs megrendezését is kilátásba helyezte, annak érdekében, hogy a demokratikus országok közös erővel tudjanak fellépni a diktatúrák, illetve az autoriter irányultságú országok ellen. A kezdeményezést több európai liberális politikus is üdvözölte, így Sophie in't Veld EP-képviselő, a liberális Renew Europe frakció tagja is támogatja Biden koncepcióját. 

A holland politikus reméli, hogy

a jövőben az Egyesült Államok és az Európai Unió közösen tud tenni a nacionalizmus és a populizmus, valamint a demokratikus értékek leépülése ellen.

Meglátása szerint Európában Magyarország és Lengyelország helyzete a legaggasztóbb, az európai-amerikai közös fellépés viszont elősegítheti a demokratikus értékek megerősítését a kontinensen. 

Biden demokráciaterjesztésen, illetve multilaterális együttműködésen alapuló globális agendája azonban korántsem olyan konzekvens, illetve könnyen megvalósítható, mint ahogy azt egyes liberális politikusok láttatják. Az Egészségügyi Világszervezethez, illetve a párizsi klímaegyezményhez való újbóli csatlakozás ugyanis nem egyenlő a globális vezető szereppel.

Donald Trump elnöksége alatt belátta, hogy az egykor amerikai érdekek szerint létrehozott nemzetközi szervezetek nem működnek, mivel a hidegháború után többpólusúvá vált globális térben az USA egyre kevésbé tudja érvényesíteni akaratát. Joe Biden most ezeket a nemzetközi fórumokat szeretné újra felhasználni, hogy Amerika a zöldpolitikai forradalom élére kerüljön, illetve a világkereskedelem legbefolyásosabb szereplőjévé váljon. 

Biden az USA vezetésével nemzetközi klímacsúcsot szeretne rendezni, azonban várhatóan a legnagyobb szennyező állam, Kína nem fog megjelenni egy amerikaiak által szervezett nemzetközi fórumon. Mindeközben a világkereskedelemben is nehéz lesz az amerikai hegemónia kiépítése, hiszen az Európai Unió szigorú szabályozása, illetve a nagy amerikai technológiai óriások elleni fellépése azt jelezi, hogy a kereskedelemben is többpólusú hatalomkoncentráció ment végbe.      

Mindezek fényében nem világos, hogy Joe Biden önellentmondásos külpolitikája a gyakorlatban miként fog kinézni. A demokráciák megerősítését a megválasztott elnök továbbra is kiemelt ügyként kezeli, azonban a jelenlegi hatalmi struktúrák mellett elképzelhető, hogy a valóság felülírja a kampányüzeneteket. 

Gergi-Horgos Mátyás
 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2020. november 27. 15:01
"a jövőben az Egyesült Államok és az Európai Unió közösen tud tenni a nacionalizmus és a populizmus, valamint a demokratikus értékek leépülése ellen" pl. fontos lenne, h ne csaljanak a választásokon
22-es csapdája
2020. november 26. 07:11
A valóság az utóbbi időben nem igazán érvényesül a média által tálalt tartalommal szemben...
makapaka2
2020. november 26. 07:11
Először az óriási mértékű választási csalás ellen kellett volna tenniük valamit.
kohazi
2020. november 26. 07:11
Azt gondolom, hogy az idő,túlhaladott egy két dolgot amit nem érzékelnek az amerikai fejek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!