Euractiv: Hurráoptimizmus jellemzi az uniós vezetők Joe Bidenhez való viszonyulását

2020. november 24. 14:19

Joe Biden telefonhívások sorozatát intézte európai vezetőkhöz, biztosítva a politikusokat arról, hogy a Trump-korszakot jellemző transzatlanti politikától eltérő, barátibb természetű együttműködésben érdekelt. Biden jövő évben látogathat Brüsszelbe, hogy találkozzon a tagállami vezetőkkel. 

2020. november 24. 14:19
null

Stábja indokolása szerint abból a célból, hogy „aláhúzza a transzatlanti kapcsolatok jelentőségét, egyszersmind új lendületet adjon az Egyesült Államok és az Európai Unió együttműködésének”, Joe Biden megválasztott amerikai elnök telefonon keresztül egyeztetett Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

Biden a Donald Trump amerikai elnökétől eltérő hangvételű beszélgetésben egyeztetett az uniós vezetővel – számol be az Euractiv, hozzátéve, hogy Trump az Európai Uniót folyamatosan riválisként állította be, amely az Egyesült Államok kereskedelmének aláásásában érdekelt. Biden ehhez képest

A telefonhívást követően az Euractiv értesülései szerint von der Leyen optimistának tűnt, amit az Euractiv úgy értékel, hogy Európa mintegy fellélegezhet a Trump-adminisztráció és az Európai Unió közötti konfliktusos időszakot követően.

Mindezt az Euractiv vélhetően von der Leyen Twitter-bejegyzésére hivatkozva állítja, amelyben a bizottsági elnök így fogalmaz: „remek volt a megválasztott amerikai elnökkel, Joe Bidennel beszélgetni. Ez egyúttal az EU és az USA közötti globális együttműködés új kezdetét is jelenti. (…) a közös munka érdemben alakíthatja az együttműködésen, multilateralizmuson, szolidaritáson és a közös értékeken alapuló globális agendát.”

Építsük újra az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közötti szövetséget” – kommentálta az eseményeket szintén Twitter-bejegyzés formájában Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki szintén telefonon egyeztetett Joe Bidennel. Amint arról az Euractiv is beszámol,

Biden Michel meghívására a következő évben Brüsszelbe látogathat, hogy találkozzon a 27 uniós tagállam vezetőjével.

Az Euractiv szerint Biden egyébként már több prominens tagállami politikussal, így Angela Merkel német kancellárral, Emmanuel Macron francia elnökkel is kétoldalú megbeszéléseket folytat; megjegyzendő, hogy mindkét politikus gratulált Joe Biden győzelméhez annak ellenére, hogy Donald Trump még mindig nem tartja véglegesnek a választási eredményeket.

Az Euractiv a Bidennel élénk tárgyalásokat folytató európai politikusok sorában említi Boris Johnson brit kormányfőt is, aki mostanában legalább kétfrontos politikai harcot kényszerül vívni egyrészt a koronavírussal, másrészt pedig a Brexit szervezésével kapcsolatban. 

Ez utóbbi kapcsán az Euractiv megjegyzi, hogy

az európai diplomaták feszülten figyelik, hogy Biden milyen pozíciót vesz fel a Brexittel kapcsolatban, s hogy a britek sajátos helyzete miként befolyásolja majd az EU és az USA kapcsolatát.

Emlékeztet arra is, hogy mind Joe Biden, mind pedig Antony Blinken, Biden jövőbeli külügyminisztere éles kritikát fogalmazott meg a Brexittel, és annak az írekre gyakorolt esetleges következményeivel kapcsolatban.

Úgyszintén telefonbeszélgetés alkalmával egyeztetett Joe Biden a NATO vezetőjével, Jens Stoltenberggel, akit a megválasztott elnök arról biztosított, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett az Észak-atlanti Együttműködés mellett – ideértve az alapszerződés 5. cikkében foglalt kollektív védelem elvét is (ez utóbbi rendelkezik arról, hogy amennyiben támadás ér egy NATO-tagot, úgy az a teljes szövetség ellen intézett támadásnak tekintendő).

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2020. december 01. 16:21
''a két régió 'együttesen szállhat szembe a közös kihívásokkal' '' Ajaj, ez nem valami jól hangzik. Nem véletlenül vette maga mellé a vén kelekótya a hadiipari lobbi embereit, rég csináltak már háborút, muszáj lesz lépni
Takita
2020. november 27. 14:50
Itt valami tévedés van. Az USA közvetett választási rendszere szerint eddig csak az elnökválasztó elektorokat választották meg. Az elektorok fogják az Egyesült Államok új elnökét megválasztani. Addig Joe Biden csak elnök-jelölt.
tevevanegypupu
2020. november 27. 14:50
Ajvé..ezek az EU-sok éppolyanok mint mikor a szocialista országok üdövözölték Brezsnyevet megválasztása alkalmából..Macron és Merkel már haptákban..Rutte gondolkodik..hátha esetleg megtetszik Bidennek..aki addigra már olyan állapotba kerül, hogy azt sem tudja fiú-e vagy lány..
mokány
2020. november 27. 14:49
Hajrá Trump.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!