Az NGO szabadon kritizál, de az NGO-t nem kritizálhatja senki

2020. december 09. 13:25

Egy svéd nem kormányzati szervezet a demokrácia helyzete miatt éles kritikával illette Magyarországot, majd lejáratókampányba kezdett egy svéd politikus ellen is, aki megkérdőjelezte a szervezet állításait.

2020. december 09. 13:25
null

A Civil Rights Defenders (CRD) svéd emberi jog szervezet november közepén indította el „Gratutálunk diktátorok!” nevet viselő adománygyűjtő kampányát, melynek keretében a diktatúrák globális szintű előretörésére figyelmeztetnek.

A baloldali szervezet a kampány során Vladimir Putyin orosz és Bassár al-Aszad szír elnök mellett Orbán Viktor miniszterelnököt is diktátorként tüntette fel. 

A CRD honlapján összegzi, hogy mind a három országból kaptak kritikákat a kampányra, ami szerintük természetes, mivel „korrupt vezetőket vonnak felelősségre.” Úgy véli, hogy a kampánnyal sikerült felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy ezen országokban elcsalják a választásokat. Sőt, állítják, hogy jelentős hír lett a kampányukból Magyarországon is, ami ismételten nem fedi a valóságot. 

A svéd NGO közleményéből érezhető azonban, hogy

a magyar miniszterelnök a fent említett körben való ábrázolása holmi magyarázkodásra késztette őket.

Két kiegészítést is fűznek ehhez, miszerint ők is tudják a különbséget Bassár al-Aszad és Orbán Viktor között, de mégis mindkettőt összeköti, hogy „a hatalmat mindenképpen meg akarják tartani”.

A szervezet demokrácia-felfogásáról sokat elárul, hogy

különösen, hogy a szervezet tevékenységét több mint 50 százalékban a svéd állam támogatja. A CRD Björn Södert, a svéd parlament korábbi alelnökének felszólalását a politikus ellen is kampányt indított, mondván, hogy a politikus által feltett, szerintünk a civil szervezetek támadásaként aposztrofálható kérdés a világ más részein – így Magyarországon is – jól ismert. 

A CRD külön meg is köszönte a parlamenti képviselő fellépését, ami szerintük elősegített az adománygyűjtést. Ezt azonban semmilyen közétett adat nem támasztja alá, arról nem is beszélve, hogy az egyik lejáratókampány sem kapott nagy publicitást Svédországban. 

Björn Söder az NGO állásfoglalására Twitter bejegyzésben reagált. Úgy véli, hogy felszólalásában érzékeny pontra tapintott. Egyértelmű, hogy

a szervezet kényelmetlenül érzi magát, amiért megkérdőjelezte, hogy több milliós állami támogatást kapnak, és kampányt folytatnak egy másik uniós tagállam vezetője ellen.

A svéd vezetésnek a képviselő legutóbbi kérdéseire – amiben már részletesebben faggatja a kormány tagjait az állami pénzből finanszírozott szervezet, külföldi politikusokkal illusztrált svédországi kampányának helyességéről – 2020. december 16-áig kell választ adnia.

Gergi-Horgos Mátyás    
 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2020. december 17. 20:20
ez a legnagyobb baj az NGO-al! No meg az. hogy egyetlen keresztén NGO-tt sem kérdeznek meg! Mindezt a "keresztény Európában!!!...
Falfirka
2020. december 14. 14:27
én úgy vagyok vele, hogy ha egy ngo mondta, pont leszarom. mintha nem mondta volna senki.
matykox
2020. december 13. 16:25
A haladó középkorban a vikingek ezt a kérdést seperc alatt oldották meg.
Welszibard
2020. december 13. 10:27
Itt egy remek téma, amivel foglalkozhatna ez a CRD nvezetű svéd NGO: 2020. november 28-án a svédországi Solna városának temetőjében két meztelenre vetkőztetett, összekötözött, és durván bántalmazott 15 év alatti iskolás fiút találtak, akik félig egy gödörbe voltak ásva. Életük a hideg éjszaka miatt csak a szerencsének volt köszönhető. Mint a rendőrségnek elmondták két arab fiatal szólította meg őket az utcán és kábítószert akartak eladni nekik. Amikor a fiúk visszautasították őket, a két bevándorló bosszúból, erőszakkal a temetőbe vitték őket, ahol késsel megszurkálták, öngyújtóval megégették, majd megerőszakolták mindkettőjüket. Ezután megásatták velük a saját "sírjukat", ahová belelökték és éjszakára otthagyták őket. A két bevándorló (18 és 21 éves tunéziai és kurd nemzetiségű) már megkapták a svéd állampolgárságot, de több rendőrségi ügyük is volt: az egyikük pl. bosszúból egy Molotov koktélt dobott egy autókereskedésbe, a másikat pedig autólopásért ítélték el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!