Mostantól a szolgálaton kívüli rendőrök is viselhetnek fegyvert Franciaországban

2021. március 22. 13:06

A francia szenátus is jóváhagyta a szolgálaton kívüli fegyverviselést a rendőrök és a csendőrök számára. A szabály szükségességét a Bataclan-mészárláshoz hasonló terrorcselekmények megelőzésével indokolják.

2021. március 22. 13:06
null

A francia parlament zöld utat adott a szolgálaton kívüli rendőrök fegyverviselésének

Döntött a francia parlament felsőháza is arról a javaslatról, miszerint szolgálaton kívül is engedélyezhető a rendőrök számára a fegyverviselés az olyan nyilvános helyszíneken is, mint a színházak, múzeumok vagy a bevásárlóközpontok; a módosítás továbbá megtiltja e helyszínek, szolgáltatások fenntartói számára azt is, hogy a fegyvert viselő rendőröket, csendőröket (gendarmes) kitiltsák ezekről a helyszínekről. A francia szenátus 214 igen szavazattal, 121 ellenében fogadta el módosítások nélkül az alsóház által korábban jóváhagyott javaslatot.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter a Szenátus előtt folyó vitában kiemelte:

a szolgálatot épp nem teljesítő rendőrök fegyverviselési joga körüli közvita korántsem új keletű.

2016 óta ennek eddig is megvoltak a jogi keretei, azzal a megkötéssel, hogy ezt előzetesen a rendőrök feletteseinek kellett jóváhagyniuk. Mától több mint 30 ezer rendőr viheti haza szolgálati fegyverét.

Nem lobbantjuk lángokra a világot” – kommentálta a jogalkotást Darmanin, hozzátéve, hogy eddig az volt a szokásos, hogy a szolgáltató megtilthatta a fegyvert viselő rendőr belépését ezekre a helyszínekre. Ezen pedig változtatni kellett.

A centristák, a szocialisták és bizonyos emberi jogvédők aggódnak

Máshogy vélekedik például Laurent Lafon, Val-de-Marne megye centrista szenátora is, aki szerint a fegyverviselés korántsem triviális kérdést. 

Hogyan érezzünk, ha mondjuk egy színházban magunk mellé pillantva tekintetünk egy civil ruhába öltözött, fegyvert viselő emberre esik? Megkönnyebbülnénk, vagy inkább megrettennénk?” -  teszi fel a kérdést Lafon, akivel egy másik megye szenátora, a szocialista Sylvie Robert is egyetért. Robert szerint egy felfegyverkezett rendőr egy ilyen, nyilvánosság számára elérhető helyszínt korántsem biztos, hogy biztonságosabbá tenne. Arra hivatkozik, hogy számolni kell ugyanis azzal a lehetőséggel, hogy az illető „véletlenül” elejti a fegyvert, vagy ellopják tőle.

Ezen felül számolni kell azzal a lehetőséggel is, hogy a fesztiválszervezők által megbízott biztonsági őröknek

a fesztivál területére kellene engedniük azt a civilbe öltözött rendőrt is, aki egyébként rendőrigazolványt képes felmutatni – ami könnyen hamisítható.

Az Amnesty International emberi jogvédője, Anne-Sophie Simpere szerint a fegyverviselés előmozdítása valójában visszalépésnek tekinthető.

Az intézkedés komoly felelősséget ró mind a rendőrségre, mind pedig a csendőrségre, akiknek folyamatosan készenlétben kell állniuk mondjuk egy nyilvános ünnepség alkalmával. Mi történne, ha egyikük alkoholt fogyasztana, miközben fegyver van a birtokában?” - fejezte ki aggodalmát Simpere.

Rendőri szakszervezet: „álvita”

Az Alternative Police nevű rendvédelmi szakszervezet főtitkára, Denis Jacob szerint a mostani módosítás körüli diskurzus nem több, mint álvita.

A rendőrök 2016 óta nyaranta eddig is beléphettek ezekre a helyszínekre tokban vagy táskában tartott fegyverekkel, sosem volt ezzel probléma” – állítja Jacob, aki szerint a valóság épp azokkal az aggályokkal ellentétes, amelyet például a fenti politikusok és jogvédők megfogalmaztak. Jacob ugyanis úgy vélekedik, hogy épp hogy

további biztonsági garanciát jelenthet az a tudat, hogy fegyveres csendőrök és rendőrök avatkozhatnak be egy támadás esetén.

A francia rendőrök még mindig igen kevéssé hasonlíthatók össze amerikai kollégáikkal, akiket a jog szabad fegyverhasználatot engedélyez. Franciaországban a fegyverhasználat továbbra is szigorú korlátozások, a jogos önvédelem keretei között engedélyezett.

A rendvédelmi szervek jogai és kötelességei tekintetében jártas Frédéric Ploquin hasonló várakozásokat fűz a mostani módosításhoz.

Legfőképpen azt szükséges nyomatékosítani, hogy a mostani szabály nem írja elő kötelezettségként a szolgálaton kívüli fegyverviselést” – nyilatkozta Ploquin a FRANCE 24 című portálnak. - „A módosítás kizárólag az olyan terrorizmus-relevanciájú kontextusban értelmezendő, mint amilyen annak idején a bataclani mészárlás is volt.” - idézi fel a szakértő azt a 2015 november 13-ai esetet, amikor iszlamista fegyveresek egy párizsi koncertteremben kezdtek lövöldözni, 90 ártatlan életét követelve.

Számos rendőr biztosított engem arról, hogy egy támadás esetén nem akarnak a civilekkel együtt az asztal alatt kuporogni. Munkájuk iránti szeretetük miatt ehelyett ilyen esetekben inkább beavatkoznának.”

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petkó Zsigmond
2022. június 05. 00:11
"Az Amnesty International emberi jogvédője, Anne-Sophie Simpere szerint a fegyverviselés előmozdítása valójában visszalépésnek tekinthető." Ó, ki gondolta volna.
Crusader
2021. május 01. 01:32
Vérszivattyú lesz hamarosan.... megérdemli a nyugat az eljövendőt, de élje túl. Majd ettől észhez térnek.
mediator01
2021. május 01. 01:31
Újabb megtett cm a Nagy Francia Polgárháború felé...
NeMá
2021. május 01. 01:31
Lefordítom! Több túlórára nincsen pénzünk! De védj meg minket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!