Néhány részeredménytől eltekintve a fegyvertartás továbbra is az USA „szent tehene”

2022. június 24. 10:43

A Legfelsőbb Bíróság friss döntése elriaszthatja az USA államait a fegyvertartás szabályozásától. A Szenátusban is a minap született alku; mivel a kérdés megosztó, a fejlemény csupán részeredmény.

2022. június 24. 10:43
null

Csütörtökön az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága alkotmányellenesnek nyilvánította azt a New York-i fegyverviselési törvényt, amely előírta: csak az hordhat magánál fegyvert közterületen, aki igazolni tudja, hogy önvédelmi célból ez számára kiemelten szükséges.”

A republikánus többségű testület 6-3 arányban hozta meg ítéletét, amelynek jelentőségét évtizedes összehasonlításban sem lehet túlértékelni. A Clarence Thomas által jegyzett ítéletben a főbírák nyomatékosították, hogy az amerikai alkotmány második kiegészítése garantálja a fegyverek tartásához és viseléséhez való jogot – ehhez pedig hozzátartozik az is, hogy a polgárok otthonaikon kívül, önvédelmi célból is maguknál tarthatják a lőfegyvert.

Az ítéletben rögzítették azt is, hogy a bíróságok csak abban az esetben igazolhatják a fegyvertartás bárminemű korlátozását, ha a vonatkozó jogszabályi megoldás gyökerekkel rendelkezik az Egyesült Államok történelmében.

Elemzők szerint

a mostani legfelsőbb bírósági döntés olyan precedenst teremt, amely az amerikai jogrendszerbe ágyazódva még nehezebbé teszi azt, hogy az USA tagállamaiban a fegyvertartást korlátozó jogszabályt fogadjanak el.

A korábbinál világosabb jogalapot teremt bárki számára arra vonatkozóan, hogy a szabályozást alkotmányellenességre tekintettel támadja a Legfelsőbb Bíróság előtt. 

Így minden bizonnyal a New York-i szabályozás alkotmányellenessége nyomán dominóelv-szerűen következhet a sorban a kaliforniai, hawaii-i, marylandi, massachusettsi, New Jersey-i és Washington D.C.-i szabályozás alkotmányellenességének kimondása is.

A Financial Times által megkérdezett szakértő szerint mindennek az eredménye az, hogy az államok óvatosabban nyúlhatnak majd a fegyvertartás szabályozásához, attól tartva, hogy a jogszabályt a Legfelsőbb Bíróság előtt támadják majd meg. Ennek megfelelően

javarészt a szövetségi szintre terelődik át az a szerep, hogy meghatározza, hogy ki milyen feltételekkel tarthat magánál fegyvert.

Fontos fejlemény ezzel kapcsolatban, hogy június elején pártokon átívelő megegyezés született az USA Szenátusában a fegyverviselés szabályozására vonatkozóan. Ez annak ellenére is évtizedes jelentőségű előrelépést jelent a kérdésben, hogy ténylegesen igen korlátozottan nyúl a fegyverviselés kérdéséhez. A 10 demokrata és 10 republikánus szenátor kompromisszumának lényege, hogy felhatalmazná az államot arra, hogy úgy nevezett „piros zászlós” törvényeket alkossanak a kérdésben. Ezek alapján

a rendőrség az állami bíróságtól kérhetné, hogy meghatározott személyek ne birtokolhassanak vagy vásárolhassanak lőfegyvert.

Emellett szigorúbban ellenőriznék a 21 év alattiakat is.

A Szenátus a törvényjavaslatot csütörtök este fogadta el, amely azt követően, hogy a Képviselőház elé került, végül Joe Biden asztalán landolt. Biden végül aláírta a törvényt, amely, habár messze van attól, hogy szigorúnak lehetne nevezni, mégis 30 éve nem látott vívmánynak tekinthető. 

És ha már szövetségi szint, Joe Biden elnöki nyilatkozatában „mélységes kiábrándultságának” adott hangot. Szerinte a Legfelsőbb Bíróság döntése a józan ésszel és az Alkotmánnyal egyaránt ellentétes.

A Legfelsőbb Bíróság ítélete az amerikai társadalmat mélyen megosztó kérdésben született, ráadásul igen aggasztó fejlemények közepette. Májusban egy 18 éves fiatal férfi egy texasi lövöldözés közepette vette el két tanár és tizenkilenc diák életét. Egy másik, a New York állambeli Buffalo városában pedig egy szintén 18 éves fiatalembert vádoltak meg azzal, hogy rasszista indíttatású cselekményével tíz fekete bőrű vásárlót végzett ki egy helyi szupermarketben.

A társadalom Demokrata párti fele jogszabály-szigorítást követel, a republikánusok szerint pedig általános társadalmi reformokra van szükség. A demokraták szerint az ima nem elég, személetmód-váltásra van szükség a jogalkotás területén. Ezzel szemben a republikánusok úgy gondolják, hogy a fegyvertartási szabályok szigorítása önmagában nem jelent megoldást. A konzervatívok szerint ugyanis első lépésben azt kellene beismerni, hogy az amerikai kultúra mély válságba jutott, ugyanis

ezeket a bűncselekményeket jellemzően jó anyagi körülmények között élő, középosztálybeli kamaszok, fiatal felnőttek követik el. 

Kép: MANDEL NGAN / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemaztmondták Feri!
2022. június 30. 23:53
Félúton a megoldás. Lehessen fegyver, de vizsgához kötve. Erőszakos bűnözői múlt, kizáró ok.
Micó
2022. június 30. 23:52
Ja.Elmebeteg vezetők mellett, persze hogy a középréteg is hülyül elfele. Ki kell tenni ezeket a FEHÉR HÁZBÓL. Egyből nyugodtabb lesz az amerikai társadalom. A BLM TERRORNÁL nem nyafogtak. Sőt a rendőrök ellen uszítottak. CSUPA DILINYOS DEMOKRATA PÁRTI.
USsange
2022. június 29. 09:44
De az emberekkel viszont van baj... :)
USsange
2022. június 29. 09:44
Nemtudom ki volt az a hülye, aki bármikor is elhitte, hogy el lehet venni az amcsi lakosságtól a fegyvereiket... Szép szóval, rábeszéléssel... :)))) (fegyverrel se volna könnyebb... :) )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!