Nő a feszültség: uniós tagállam vizein gyakorlatozik az orosz flotta

2023. szeptember 15. 07:33

Moszkva szeptember végéig tervez hadgyakorlatokat a térségben.

2023. szeptember 15. 07:33
-

Egyre nagyobb a feszültség a Bulgária vizein gyakorlatozó orosz flotta miatt, ami lényegében egy részleges blokádot jelent az uniós tagállam fekete-tengeri gazdasági övezetén. Ezért Szófia tárgyalásokat kezdeményezett a NATO-szövetségeseivel arról, hogy a jövőben milyen milyen módon lépjenek fel a blokáddal szemben.

Szerdán Todor Tagarev védelmi miniszter nyilatkozott az Euractivnak.

Oroszország jelenleg szeptember végéig tervez hadgyakorlatokat a térségben, és addig a lezártnak nyilvánítják az övezet bolgár részét is a hajózás elől – mondta Tagarev hozzátéve, hogy 

ezeket az akciókat már provokációnak tekintik.

Az Euractiv kérdésére, hogy Bulgária kidolgozott-e forgatókönyvet arra az esetre, ha orosz támadás érné a parti tengerén közlekedő kereskedelmi hajókat, a védelmi minisztérium azt válaszolta: 

Jelenleg nincs közvetlen kockázata vagy veszélye egy NATO-tagállam parti tengerén közlekedő kereskedelmi hajók elleni támadásnak.”

A bolgár hivatalos álláspont szerint a gazdasági övezetekben a hajózás biztonságának biztosítására irányuló további intézkedéseket „csak a NATO fellépése biztosíthatja, összhangban az Egyesült Nemzetek Alapokmányával és a nemzetközi tengerészeti joggal, összehangolva a régió más partnereivel”.

Bulgária megvitatja a provokációkra adandó választ – mind önállóan, mind NATO-szövetségeseinkkel”

  – nyilatkozta a védelmi miniszter.

***

Nyitókép: DANIEL MIHAILESCU / AFP

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2023. szeptember 15. 09:10
Amúgy meg milyen blokád, hol? https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:28.7/centery:42.4/zoom:9
Obsitos Technikus
2023. szeptember 15. 09:09
Nyilván eszükbe sem jut a parttól 12 mérföldön belül gyakorlatozni.
Genusnextgen
2023. szeptember 15. 08:09
Oda kell baszni a csicska orkoknak, máskülönben folyamatosan elfelejtik hol a helyük.
pipa89
2023. szeptember 15. 07:59
Nem tetszik nekem ez a f@szméregetés, nagyon nem tetszik! Jó lenne egy óvónénit is beengedni, hogy rendet rakjon a homokozóban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!