Jim Jordan elbukta a házelnöki szavazás első fordulóját

2023. október 17. 22:04

A demokraták egységesen kiálltak jelöltjük, a New York-i Hakeem Jeffries mögött.

2023. október 17. 22:04

A republikánus Jim Jordan elbukott a házelnökké választásra tett kísérletében az amerikai képviselőház első szavazásán – közölte a BBC.

A Donald Trump által támogatott jobboldali ohiói törvényhozó 200 szavazatot szerzett a kongresszus alsóházában, 20 republikánus nem volt hajlandó rá szavazni. 

Vesztesége azt jelenti, hogy a képviselőház házelnök nélkül marad, 14 nappal Kevin McCarthy leváltása után.

A házelnöki szék megszerzéséhez 217 szavazatra van szüksége. Arra a korábbi kérdésre, hogy szerinte eléri-e ezt a számot a szavazás első fordulójában, Jordan azt mondta: 

„Azt hiszem, igen, de ha nem, akkor tovább szavazunk”.

Házelnök nélkül a képviselőház nem fogadhat el törvényjavaslatokat, és nem hagyhatja jóvá a Fehér Ház gyorssegélyre vonatkozó kéréseit. Ez magában foglalja az Izraelnek nyújtott lehetséges segítséget a Hamász ellen folyó háború közepette.

Megosztott a Republikánus Párt

A demokraták egységesen kiálltak jelöltjük, a New York-i Hakeem Jeffries mögött. Több szavazatot szerzett, mint Jordan, de a demokraták kisebbségben vannak, így ez nem volt elég. Ő 212 szavazatot kapott. Azok a republikánusok, akik nem voltak hajlandók Jordanre szavazni, 

inkább Kevin McCarthyra, az október 4-én leváltott korábbi házelnökre szavaztak, vagy más jelöltet választottak.

A kongresszusban eltöltött 16 éve alatt többször érte kritika a teljesítménye miatt. John Boehner korábbi házelnök egyszer „törvényhozási terroristának” nevezte.

A szavazás után egyértelművé vált, hogy a republikánusok továbbra is megosztottak, és most újra össze kell szerveződniük tagjaikkal, hogy kiderítsék, képesek-e újra síkra terelni Jordan jelölését – vagy megpróbálnak más lehetőséget találni.

Nyitókép: SAUL LOEB / AFP

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2023. október 18. 16:36
Hajrá Jim! Az eddigi ténykedésedben a túlzott filoszemitizmuson kívül (politikusoknak kötelező) nem tudok kivetni valót mondani!
ekeke1
2023. október 18. 11:12
Az előző republikánus házelnököt 15(tizenöt) szavazás után iktatták be...
Uztu
2023. október 18. 06:52
Nincs szükség házelnökre. Ez az egyetlen fegyver amivel harcolni tudnak az igazi amerikaiak a túlnőtt központi kormány ellen
letsgobrandon-2
2023. október 18. 03:08
"Megosztott a Republikánus Párt" ...most már a republikánus szavazók is tudják kiket fizettek le
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!