Navracsics az EU-s pénzekről: Szeretném, ha november végére megállapodhatnánk

2023. október 19. 21:20

A megbeszélések jól haladnak az Erasmus ügyében és az alapítványi fenntartásban működő egyetemek kérdésében is – tájékoztatott a területfejlesztési miniszter.

2023. október 19. 21:20

Abban bízunk, hogy az Európai Bizottsággal olyan megállapodást tudunk kidolgozni, amely mind a két fél számára megfelelő – nyilatkozta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter csütörtökön Brüsszelben. Szándékunk továbbra is az, hogy a lehető legrövidebb időn belül eredményesen záruljanak le a tárgyalások, ezért növeltük az intenzitását ezeknek a konzultációknak és megbeszéléseknek – tette hozzá.

A tárcavezető az uniós források felszabadításával kapcsolatos intézkedések végrehajtási folyamatával kapcsolatban tárgyalt Didier Reynders jogérvényesülésért és Johannes Hahn költségvetésért felelős biztossal. 

Mint tájékoztatott: alapvetően a kondicionalitási eljárásról, az úgynevezett szupermérföldkövekről volt szó, és a tárgyalások az igazságügy mellett más területeket is érintettek. Hozzátette: „önjelölt határidők vannak, de szeretném, ha november végére megállapodhatnánk”. Mint mondta, a megbeszélések jól haladnak az Erasmus ügyében és az alapítványi fenntartásban működő egyetemek kérdésében is, 

a felek javaslatai már nagyon közel állnak egymáshoz”.

Azzal kapcsolatban, hogy a Financial Times üzleti napilap nemrég arról írt: a bizottság alkut köthet a magyar kormánnyal azzal a feltétellel, hogy Magyarország támogatja az uniós költségvetés növelését és az Ukrajnának nyújtott újabb pénzügyi támogatást, a miniszter kijelentette: „Mi erről nem tudunk, de mi nagyon szeretnénk befejezni a tárgyalásokat minél korábban, hiszen mi eddig tartottuk is a menetrendet.”

Ezt is ajánljuk a témában

Arra az újságírói kérdésre, miszerint Donald Tusk lengyel miniszterelnök-jelölt a választási kampányban úgy nyilatkozott: ha ő lesz a kormányfő, akkor Lengyelország megkapja a visszatartott uniós forrásokat, Navracsics Tibor kifejtette: „Ha ez valóban csak attól függ, hogy ki a miniszterelnök, vagy milyen kormánya van az országnak, akkor ez azt jelenti, hogy a bizottság alapvetően politikai alapon tesz különbséget bizonyos tagországok közt, és ez nem egyeztethető össze szerintem az uniós testület küldetésével.”

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
véna
2023. október 20. 07:19
Még jó, hogy tavaly Ősszel megállapodtunk és idén Tavaszra vártuk a pénzeket. Csak a szart nyújtjuk a végtelenségig, kilépni a picsába.
hoci74
2023. október 20. 07:09
Ki kellene mondani azt amit mi itt a kommentfalon már rég kimondtunk. Egy vasat sem küld többet az eus maffia. Navracsics munkája abszolút felesleges, minden tisztelet mellett mondom. Anno mondtam,irány Kína,úgy is lett, nincs semmi dolgunk a Nyugattal,hazug tetvek, az arabok hazavágják őket. Gyengék és félnek. Minden adott a bukáshoz.
Galsó Atya
2023. október 20. 06:59
Ez mit szív? Én is kérek belőle! Most, hogy a lengyeleket eltakarították még annyi esélyünk sincs, mint előtte.
Intel
2023. október 20. 06:10
Haha!!! Ideje cserélni a szöveget. Mindenki tudja, hogy az EU teljesen elszigetelte Magyarországot, nem lesz se fejlesztési pénz se oktatási vagy tudományos, kulturális együttműködés. Itt alakul a Nyugat Észak-Koreája.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!