Továbbra sincs elnöke az amerikai Kongresszus alsóházának

2023. október 18. 21:39

Jim Jordant a második fordulóban sem sikerült megválasztani.

2023. október 18. 21:39

Az Egyesült Államok Kongresszusának alsóháza élére a szerdán tartott második szavazáson sem sikerült elnököt választani. A republikánus többség által jelölt Jim Jordan

a második szavazási fordulóban sem kapta meg a szükséges többséget,

miután pártjának 221 képviselője közül 22-en másra voksoltak. A demokraták továbbra is egységesen saját képviselőházi vezetőjükre, Hakeem Jeffriesre szavaztak. A többséghez 217 voksra lett volna szükség.

A Képviselőház (House of Representatives) előző, republikánus elnökét, Kevin McCarthyt pártjának egy tagja kezdeményezésére két hete többségi szavazáson távolították el pozíciójából. Akkor a demokraták mellett 8 republikánus voksolt a leváltás mellett. Azóta a törvényhozás alsóháza működésképtelen, ugyanis megválasztott elnök nélkül sem törvényt, sem határozatot nem tud elfogadni.

A republikánusok múlt héten először Steve Scalise-t, a képviselőcsoport vezetőjét jelölték az elnöki székbe, aki pénteken visszalépett, miután világossá vált, hogy nem kapja meg a többséget. Ezt követően vált Jim Jordan, a képviselőház jogi bizottságának elnöke a republikánus jelöltté.

A politikus a kedden tartott első szavazási fordulóban 200 republikánus szavazatot kapott, 17 vokssal kevesebbet annál, mint ami a megválasztásához szükséges lett volna. A második sikertelen szavazási forduló után republikánus és demokrata részről is felmerült az az áthidaló megoldás, hogy kibővített jogkörrel ideiglenesen Patrick McHenryt bízzák meg a házelnöki feladatok ellátásával. Az észak-karolinai képviselő jelenleg megbízott házelnök, de ebben a pozícióban gyakorlatilag csak a házelnökválasztás levezetésére van felhatalmazása.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Getty Images /  Chip Somodevilla / Staff

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drogqueen
2023. október 18. 22:48
Trump szét fogja kúrni a republikánuszokat... Jó a műsor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!