Berlin és London gázvezetéket építene az Északi-tenger alatt

2023. november 21. 14:56

Több elképzelés is van, honnan szereznének hidrogént a németek.

2023. november 21. 14:56

Németország arra kérte az Egyesült Királyságot, hogy fontolja meg egy 643 kilométeres hidrogénvezeték megépítését az Északi-tenger alatt – írta a Politico. A lap szerint az ötlet 

Robert Habeck, az ország zöld alkancellárjának fejéből pattant ki, és Kemi Badenoch brit gazdasági miniszterrel folytatott megbeszélésen vetette fel először. A Politico szerint 

Németország az elkövetkező évtizedekben Európa messze legnagyobb hidrogénimportőrévé fog válni,

mivel a zöld átállás eléréséhez szükséges hidrogénmennyiség mintegy 70 százalékát külföldről tervezi beszerezni.

Az Egyesült Királyságba irányuló hidrogénvezetékre vonatkozó javaslatok még korai szakaszban vannak, és a megfontolás alatt álló elképzelések között szerepel egy közvetlen útvonal az Északi-tenger alatt Németországba, vagy egy Norvégián keresztüli alternatíva. Az elképzelt gazdasági modell szerint az Egyesült Királyság hatalmas tengeri szélenergia kapacitását hasznosítaná a hidrogén előállításához, és ezt exportálná Németországba.

Németország és Norvégia korábban már megállapodott egy ilyen vezeték 2030-ig történő megépítéséről. A projekt megvalósíthatósági tanulmánya már folyamatban van. Az Egyesült Királyság és Németország közötti vezeték az elemzések szerint

mintegy 2,7 milliárd fontba (1174 milliárd forint) kerülne,

és az európai hidrogén igények 10 százalékát tudná kielégíteni.

A brit kormány egyik szóvivője azt közölte: „kulcsszerepet kívánunk játszani a hidrogén exportálásában, beleértve Európát is, ahol a hidrogén iránti kereslet megnövekedését látjuk. Nemrégiben hidrogénpartnerséget írtunk alá Németországgal, amely fokozza az együttműködést és a szakértelem megosztását a két ország között. Alig várjuk, hogy megállapodjunk a partnerség keretében tett következő lépésekről”.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Getty Images / shaunl

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2023. november 22. 01:44
mi a büdös lófasznak? hogy az ukrán amerikaiak főrobbbanccsák? hát nooooormáááális???
Kozmosz
2023. november 22. 00:10
Mindjárt robbanótöltetekkel együtt?
egonsamu
2023. november 21. 18:34
Én már tudom hova fog vezetni a brit és német szekértök együttmüködése... Habeck egy valamikori vezetö ipari ország energiaellátását tervezi legalább 70%-ban külföldröl. Mint ahogyan ma a villamos energia is már nagyobb részt francia atomerömüvekböl jön. Háromszoros áron. 1 kWh ára átlagosan 43 cent Germanisztánban.....plusz alapdíj és klimavédelmi adók sora... A megbízható, olcsó orosz gáz nem illett az agyament ideológiájához.
5m007h 0p3ra70r
2023. november 21. 18:13
>>>Németország az elkövetkező évtizedekben Európa messze legnagyobb hidrogénimportőrévé fog válni<<< Majd a legnagyobb hidrogéndealerévé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!