Elhalasztották a szavazást a svéd NATO-tagságról Törökországban

2023. november 16. 18:43

Stockholm másfél évvel ezelőtt nyújtotta be hivatalos felvételi kérelmét az észak-atlanti katonai szövetségbe.

2023. november 16. 18:43

A török parlament külügyi bizottsága többórás vitát követően elhalasztotta a szavazást Svédország NATO-tagságról csütörtökön, 18 hónappal azután, hogy Stockholm benyújtotta hivatalos felvételi kérelmét az észak-atlanti katonai szövetségbe. A bizottság mindazonáltal további megbeszéléseket fog folytatni, 

és már a jövő héten újból napirendre tűzheti a törvényjavaslatot 

– tette hozzá Fuat Oktay bizottsági elnök a döntést bejelentve. A szavazás pontos időpontját azonban nem jelölte meg. Kijelentette, hogy minden bizottsági tagot teljes mértékben meg kell győzni a svéd tagság jóváhagyásáról, és ez időbe telik. Lehetségesnek mondta, hogy 

meghívják az ankarai svéd nagykövetet is a bizottság ülésére a ratifikálás felgyorsítása érdekében.   

Ankara a svéd csatlakozás jóváhagyásáért cserébe korábban közölte: határozottabb fellépést vár Stockholmtól a terrorizmus elleni harc területén, elvárja például a Törökország által terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) Svédországban élő tagjainak kiadását. A parlamenti bizottság egyszerű többséggel fogadhatja el a törvényjavaslatot, de utána még a teljes plénum szavaz róla, és a török elnök ezt követően írja alá a jogszabályt.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. november 17. 11:11
A vétótlan köpcös geci fellélegzett, mert míg a szultán kitart, neki, meg a nernyik bagázsnak nem kell a saját szavait leszarniuk. Ismét.
trash5
2023. november 17. 00:23
Na majd az EU is alaposan megvizsgálja a bolgárok orosz olajra kivetett extraprofitadóját. Esetleg váratlan karbantartasra is sor kerül, mint ugye Putyin csinálta.
123321
2023. november 16. 23:18
Nem meglepő. Alaposan meg kell vizsgálni a jogállamiságot, ehhez idő kell.
Zjzj
2023. november 16. 23:16
Koverke, itt a lehetoseg, hogy a turkok elott rabolintsatok a svedekre;) Egyebkent az amcsik majd jol seggbe rugnsk….
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!