Azon lamentál a brit lap, hogy miként lehet kirúgni Magyarországot az EU-ból

2023. december 20. 10:15

A Daily Express feltette a kérdést: „ki lehet-e szorítani Magyarországot az EU-ból?”

2023. december 20. 10:15
HAVASI Bertalan; ORBÁN Viktor; ÓDOR Bálint Dávid

„A Magyarország és az Európai Unió közötti, Ukrajnával kapcsolatos közelmúltbeli diplomáciai csetepaté reflektorfénybe helyezte az uniós döntéshozatal bonyolultságát és az olyan vezetők által támasztott kihívásokat, mint Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor. A diplomáciai patthelyzet közepette egy kulcsfontosságú kérdés merül fel: Ki lehet-e szorítani Magyarországot az EU-ból?” – ezen kérdés megválaszolásához elemezte a Daily Express az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkének mechanizmusát.

Az írás szerint Orbán Viktor régóta vitatott személyiség az EU-n belül, mivel ellenezte Ukrajna csatlakozását, és aggályokat vetett fel a demokratikus értékek iránti elkötelezettségével kapcsolatban. Kitért arra is a Daily Express, hogy úgy tűnik, hogy Orbán tetteinek hátterében pénzügyi megfontolások állnak, mivel Magyarország gazdaságának fenntartása nagymértékben függ az uniós forrásoktól.

A portál szerint a jogállamisággal kapcsolatos aggályok 2021 óta több milliárd euró visszatartásához vezettek. Az, hogy Orbán kihasználja az Ukrajnával kapcsolatos kérdéseket, arra utal, hogy megpróbálja feloldani ezeknek a pénzeknek a befagyasztását és kedvező gazdasági helyzetet biztosítani Magyarország számára.

Az Orbán-kihívás és az EU és Ukrajna közötti bonyolult kapcsolatok kezelése során az EU-nak egyensúlyt kell teremtenie az egység és a demokratikus értékek fenntartása között – írja a Daily Express.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemkellnév
2023. december 22. 14:55
Az őszi, de inkább a téli napsütéses fények hozzák el leginkább számomra az érzést, hogy igazam van. Aztán küzdök a lelki békémért, mert vállaltam magamat a zsizsikkel szemben. Nekem ezt a lapot osztotta le az Élet. Meg kell mondjam, hogy számomra önmgamat egyre inkább nem okoz gondot védenem, hiszen már egyre inkább tényleg fölismerem, hogy az életemben én vagyok a legfontosabb, aki a szent igazságban hisz..
Gonella
2023. december 20. 20:03
nekik mi a fax közük van hozzá?
Zolt
2023. december 20. 19:47
Ezeknek se az emberek számítanak. Arról egy szó nincs demokratikusak a kisebbséggel szemben,vagy sem. Annyi talán az ukránoknál meg fog valósúlni hogy a melegek meg kapnak minden jogot,széket.A többi nem szàmít. Szerintem
KBA98
2023. december 20. 17:16
Egy olyan ország, mint Anglia, mely még egy normális angol miniszterelnököt sem talált csak egy pakit, az maradjon nagy kussban!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!