Megindultak a francia gazdák is: itt vannak az újabb tüntetések

2024. január 25. 12:24

A francia gazdák is csatlakoztak azokhoz a német és lengyel tüntetőkhöz, akik azt üzenik az európai vezetőknek: elég volt a nekik kedvezőtlen szabályozásokból.

2024. január 25. 12:24
null

Szerdán Franciaországban útlezárásokkal tüntettek a gazdák és azt követelték, hogy a kormány alacsonyabb fogyasztói árakat vezessen be és lazítsa a környezetvédelmi előírásokat – számolt be a Reuters hírügynökség. 

Sok gazda küzd anyagi nehézségekkel, és azt mondják, hogy megélhetésük veszélyben van, mivel az élelmiszer-kiskereskedők csökkenteni szeretnék az árakat a magas inflációs időszak után.

A mezőgazdasági politika régóta érzékeny kérdés Franciaországban, itt él ugyanis az unión belül a legtöbb termelő. 

„Szeretnénk úgy dolgozni, ahogy azt néhány szomszédos országban teszik: termelni, művelni, végezni a munkánkat” – mondta Arnaud Rousseau, a nagyhatalmú FNSEA mezőgazdasági szakszervezet vezetője. 

Emmanuel Macron elnök kormánya a németországi, lengyelországi és romániai mezőgazdasági zavargásokhoz hasonló megmozdulásoktól tartva már vissza is vont egy vitatott mezőgazdasági törvénytervezetet, amely elősegítette volna, hogy minél többen váljanak gazdálkodóvá.

Ezt is ajánljuk a témában

A Politico szerdán ellátogatott az egyik tüntetés helyszínére az A62-es autópálya mellé. 

„Szükségünk van arra, hogy a francia nép csatlakozzon hozzánk” – mondta a csoport egyik tagja, akinek búzaföldjei vannak. 

A franciaországi gazdák azt szeretnék, ha más francia munkavállalók – köztük a teherautósofőrök és az egészségügyi dolgozók – is csatlakoznának hozzájuk. 

Céljuk, hogy olyan mozgalmat indítsanak el, mint a 2018-ban Franciaországot megrázó hatalmas „sárga mellényes” tüntetések.

Annak ellenére, hogy a blokádok egy része illegális, a francia rendőrség nem lépett közbe, hogy feloszlassa őket. A gazdák széles körű támogatást élveznek.

Egy felmérés szerint a mozgalmat a franciaországiak 82%-a támogatja; 10-ből 7 ember azt mondta, hogy támogatja a blokádokat, és ellenezné a rendőri beavatkozást.

Nyitókép: Damien MEYER / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palmoilfree
2024. január 28. 02:41
Majd megúnják és hazamennek.
Dunhill67
2024. január 25. 17:47
oh...ott is kezd elfogyni a "kolbászkerítés"?
Csigorin
2024. január 25. 15:30
alakul :)
zsuzsa-963
2024. január 25. 15:16
Tommaso, Orbán Viktor kormánya semmilyen megszorítással nem sújtja a gazdákat, azt Rosenfeld (Rákosi ) Mátyás és Eisenberger Benjámin (Péter Gábor) baloldali hordája tették (erőszakos kolhozosítással, kulákozással). Magyarországon a gazdák élnek és virulnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!