Itt a tüntetések újabb hulláma Németországban

2024. január 22. 13:39

A hétvégén az AfD ellen tüntetett a baloldal; de nem elégedettek a német gazdák sem az eddigi tárgyalásokkal, ezért ismét tiltakozásba kezdenek.

2024. január 22. 13:39
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Mint ismeretes, két hete kezdődtek nagyszabású tiltakozó akciók, felvonulások és útblokádok Németországban, miután a baloldali-liberális berlini szövetségi kormány radikálisan csökkenteni avagy megszüntetni akarta a német gazdáknak eddig járó támogatásokat és kedvezményeket. A többek között Berlin központjában tartott traktoros felvonulásokkal a gazdák elérték, hogy a kormány tárgyalni kezdjen velük. Épp egy hete volt a tüntetések tetőfoka, amikor Berlin belvárosában négyezer traktor és kétezer további jármű vett részt a látványos erődemonstrációban és nyomásgyakorlásban.

Pár nyugodtabb nap jött ezután, viszont csütörtökön késő este arról érkeztek hírek, hogy a német szövetségi parlament költségvetési bizottsága elfogadta az agráriumnak járó dízeltámogatások fokozatos megszüntetését. Ugyan a végső döntést maga a parlament hozza meg februárban a tervek szerint, a bizottság döntése azt mutatja, hogy 

a kormány nem kíván hátraarcot csinálni a gazdák kedvéért,

még a számukra legérzékenyebb dízeltámogatások ügyében sem.

„Minden, amit eddig bejelentettek, csak fokozta a gazdák dühét a nyugtatás helyett. Csak a szövetségi kormány tudja megakadályozni a még nagyobb gazdatüntetések elkezdését” jelentette ki a fejlemények kapcsán Joachim Rükwied, a német gazdák szövetségének elnöke.

Míg a német jobboldalról, a CDU és az AfD köreiből megértést és támogatást kapnak a gazdák, addig a baloldali-liberális kormányoldal és a kormány alatt működő szolgálatok a gazdák tiltakozásait folyamatosan összemossák a szélsőjobboldallal. Megszólalt a német Alkotmányvédelem (Verfassungsschutz) is: a titkosszolgálati hivatal a tüntetések „politikai felhasználása” ellen emelte fel a szavát. A türingiai alkotmányvédelmi szervezet szerint „a szélsőjobb a legitim polgári tiltakozások minden formájára állandóan rátelepedett”, hogy „a valódi népképviselők szerepében tűnjenek fel”. Szerintük ez fog történni a gazdatüntetésekkel is.

Ezt is ajánljuk a témában

Időközben kiderült, hogy az év elejétől tartó tiltakozó akciók során Robert Habeck német alkancellár, a Zöldek politikusa is szorult helyzetbe került, és 

kis híja lehetett, hogy a miniszter nem lett kiszolgáltatva a népharagnak.

Január 4-én történt, hogy a Németország északi csücskéből származó politikus épp egy helyi kompon tartózkodott magánjellegű úton, de tiltakozók egy csoportja gyakorlatilag blokád alá vonta a kompot, amiről nem tudtak lejönni a rajta tartózkodók. A történteket már az ügyészség vizsgálja, szerintük fennállt az esélye, hogy a tüntetők megrohamozzák a kompot – rajta Németország második emberével. „Gyere ki, te gyáva” – kiabálták feléje egyes szemtanúk szerint.

Németország most újabb forró tüntetések elé nézhet. Sőt, azoknak egy köre már le is futott a hétvégén. Amíg a gazdák erőt gyűjtöttek, hétvégén az AfD ellen fellépő baloldal szervezett tömegtüntetéseket több városban, köztük Berlinben, Münchenben és Kölnben, valamint az AfD hátországának számító Szászországban is. 

A „Nazis raus” jelszavakkal is felvonuló tüntetők az AfD térnyerése ellen emelték fel hangjukat,

miután a CDU-tól jobbra álló, rendszerkritikus és migrációellenes párt a CDU után a második legnépszerűbb erő már Németországban, lekörözve a kormánykoalíció mindhárom tagját, a szocdemeket, a zöldeket és a liberálisokat. Sokan viszont már egyenesen a párt betiltását követelik.

Az AfD-ellenes felvonulások viszont hidegen hagyják a saját ügyüket képviselő gazdákat. Joachim Rükwied, a gazdák vezetője szerint nem elégedettek a kormány eddigi lépéseivel, ezért jönni fognak az újabb tiltakozások, akár már hétfőtől. Lapértesülések szerint hasonló akciók kezdődnek, mint amik két hete zajlottak, forgalomlassító felvonulásokkal és akár útblokádokkal. 

„Ha semmi nem fog változni, vulkánkitörés lesz”

 – figyelmezteti a döntéshozókat a gazdák vezére.

 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Carsten Koall/DPA

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
valaki-954
2024. január 23. 18:36
Mindez csak lanyha tüncikézés ahhoz képest, amit a pártutasítást teljesítő német bíróság ítélete vált ki rövidesen. Betiltották a második legerősebb pártot, megvonják az állami támogatását, és kizárják a "demokratikus" választásokból. Közben gyalázzák, rágalmazzák és mocskolják. Hitleri módszerek sztalini érvekkel fűszerezve. Igazi liberálfasizmus a legsötétebb fajtából.
tikkadt-szocske
2024. január 22. 17:49 Szerkesztve
Szerencsétlen hülye magyarok.. Általában úgy van, hogy ameddig az életszínvonal emelkedőben, addig mindenki elhiszi azt, amit a getzy vezér mond." -Tommaso- Tommaso NEM HAZUDOTT . Elismerte, hogy Orbán Viktor alatt emelkedett az életszínvonal. Ezért megbocsájtom neki, hogy az én kommentemmel akart poénkodni.
simonpali
2024. január 22. 17:46
"Majd megunják,majd hazamennek." (Gyurcsány Fleto)
robertdenyiro
2024. január 22. 16:55 Szerkesztve
Németisztánban a nácik a „Nazis raus” jelszavakkal vonulnak. Abszurd. Pedig a megoldás kézenfekvő: kövessenek el rituális tömegöngyilkosságot, és máris megoldódik a probléma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!