Az amerikai NATO-nagykövet nem kertelt: „Idén nem várható Ukrajna meghívása a szövetségbe!”

2024. február 13. 21:37

A tagországok vezetői már korábban megállapodtak abban, hogy a háború után biztosítják Ukrajnának a csatlakozás elvi lehetőségét az észak-atlanti szövetséghez.

2024. február 13. 21:37
ZELENSZKIJ, Volodimir

A NATO következő csúcstalálkozóján, amelyet júliusban tartanak Washingtonban, nem várható Ukrajna meghívása az észak-atlanti szövetségbe – erről Julianne Smith, az Egyesült Államok NATO-nagykövete beszélt Brüsszelben az újságíróknak.

Julianne Smith azt mondta, nem számít arra, hogy a szövetség meghívja tagjai közé Ukrajnát az állam- és kormányfői találkozón, noha „keményen dolgoztak” azon, hogy az ország mihamarabb felkészült legyen a tagságra.

A tavalyi vilniusi NATO-csúcstalálkozó óta nagyon keményen dolgoztunk azon, hogy segítsünk ukrajnai barátainknak a szükséges reformok megvalósításában, amelyek közelebb hozhatják őket az euroatlanti integrációhoz. Ami azonban a nyári csúcstalálkozót illeti, nem számítok Ukrajna meghívására”

– fogalmazott Smith, majd hozzátette: „jelenleg elsősorban Ukrajna háborús támogatására kell összpontosítani, hogy érvényesülni tudjon a harctereken.”

A tavaly júliusban Vilniusban rendezett NATO-csúcstalálkozón a tagországok vezetői megállapodtak abban, hogy a háború után biztosítják Ukrajnának a csatlakozás elvi lehetőségét az észak-atlanti szövetséghez. Leszögezték azonban: Ukrajna csak akkor fog tudni csatlakozni, ha „a szövetségesek ebben egyetértenek, és az ehhez szükséges feltételek teljesülnek”. A csatlakozás feltételei között egyebek között „további szükséges reformok szerepelnek a demokrácia és a biztonság területén”, illetve feltétel az is, hogy az ország hadserege civil és demokratikus ellenőrzés alatt álljon.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys

 

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukasmacska
2024. február 14. 17:28
Háborúban álló ország nem csatlakozhat. Ezen mi olyan bonyolult?
fater0921
2024. február 14. 12:35
Nemcsak az idén nem, hanem az elkövetkező 100 évben sem.
gyaloggos
2024. február 14. 11:47
PESZE, hogy nem! I"dén nem várható Ukrajna meghívása a szövetségbe!”
Türelem
2024. február 14. 10:00
Akkor most ki az agresszor, ki terjeszkedik? Az oroszok, vagy a NATO?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!