„Európa ébredj fel!” „STOP az ukrán gabonának!” – így tüntettek a közép-európai gazdák

2024. február 22. 17:42

A cseh gazdák százai traktorokon és más mezőgazdasági gépeken a Szlovákiába, Lengyelországba és Németországba vezető határátkelőkre vonultak.

2024. február 22. 17:42
null

Az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen tiltakoztak csütörtökön forgalomakadályozó demonstrációkkal a négy visegrádi ország, valamint Lettország és Litvánia gazdaszervezetei. A tiltakozásokat a bolgár, a horvát, a román és a szlovén gazdák képviselői is támogatták. A közép- és kelet-európai gazdáknak kifogásaik vannak az EU Zöld Megállapodása (Green Deal) teljesítésének feltételei, valamint az adómentes mezőgazdasági termékek behozatala ellen Ukrajnából és Dél-Amerikából.

A cseh gazdák százai traktorokon és más mezőgazdasági gépeken a Szlovákiába, Lengyelországba és Németországba vezető határátkelőkre vonultak, 

és délelőtt rövid időre teljesen leállították, majd akadályozták a közúti forgalmat. A helyi rendezvényeken kívül a cseh, a magyar és a szlovák gazdák képviselői találkozót tartottak a dél-morvaországi Hodonínban, hogy közösen adjanak hangot elégedetlenségüknek.

Az agrárkamarák által a cseh-szlovák határátkelőhöz megszervezett tiltakozó nagygyűlésre meghívást kapott Marek Vyborny cseh és Richard Takác szlovák mezőgazdasági miniszter is. A rendezvényre érkezett magyar gazdák „Európa ébredj fel!” és „STOP az ukrán gabonának!” feliratú angol nyelvű transzparensekkel, míg a szlovákok sípokkal tiltakoztak – írta a CTK hírügynökség. 

„Önmaguk ellenségei lennének a cseh gazdák, ha nem támogatnák a mezőgazdasági területek nagyobb védelmét. 

Az uniós Zöld Megállapodást azonban úgy kell bevezetni, hogy annak adminisztrálása ne okozzon problémákat a gazdáknak, s ne veszélyeztesse a mezőgazdasági termelés fenntartását” – olvasható abban a közleményben, amelyet a tiltakozásokat megszervező Cseh Agrárkamara és az őt támogató szervezetek adtak ki a tüntetések után. 

Marek Vyborny cseh mezőgazdasági miniszter úgy nyilatkozott, hogy megérti a gazdák tiltakozását az EU agrárpolitikája ellen. „A túlzott adminisztráció és több irreális követelmény engem is zavar” – szögezte le újságírók előtt. Hangsúlyozta, hogy a tiltakozó gazdák nézeteit tolmácsolni fogja a szakminiszterek következő találkozóján Brüsszelben. Jan Dolezal, a cseh agrárkamara elnöke azt mondta: 

a tüntetéseken összesen mintegy háromezer mezőgazdasági gépet vonultattak föl, a tiltakozó gazdák száma pedig országos szinten öt-hatezer volt. 

A határátkelőknél megtartott akciók mellett gazdák százai vonultak gépeikkel a cseh nagyvárosok utcáira, és ott is akadályozták a forgalmat, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.

 

Nyitóképünk illusztráció: Kormányuk és az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen tiltakozó görög gazdák tüntetésük végeztével távoznak a parlament athéni épülete elől, a Szintagma téren 2024. február 21-én. MTI/EPA/ANA-MPA/Alexandrosz Beltesz

 

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2024. február 22. 22:00
Söt Szlovákiában a nyitrai kerület föispánja a Pellegrin pártjábo egxenesen a farmárok oldalára állt es felhivta a figyelmet a brüsszeliek aljas politikájára és a parlamentbben is minden megtesz , higy ez az üzenet eljusson Brüsszelbe - gyakorlatilag majdnem ugyanugy mint Magyarországon a parlament többsége egyöntetüen kiallt a farmerek mögé Az ellenzék eléggé megosztott söt hétföre probáltak egy ellen tüntetést is szervezni a még kisebb mezögazdaságbol élö emberekkel mert azokat állitolag a nagyok teszik tönkre, de alig jött össze pár tucat Brüsszelt éltetö paraszt. Érdekes lesz a keddi V4-s szeánsz. A cseheknél fasisztáknak nevezte valamelyik kormánytag a parasztokat, Tusko meg hazaáruloknak , Fico Orbánnal most a többség lesz . A hülye Fiala meg megprobál senki lenni ( hallgat mint szar a gyomban).
Robert-N
2024. február 22. 20:53
Te gyökkető, nincs támogatás. Ne okoskodj amikor tökhüle vagy. Az öntözés meg naívitás.
Sztrovacsek
2024. február 22. 20:20
vip era 2024. február 22. 18:51 Sajnos. Magyarországnak viszont két lehetősége van. Túllépve a pillanatnyi politikai hasznon és a párt érdekeken létrehoz néhány állami gazdaságot, kidolgozza és megvalósítja a vízgazdálkodás hosszú távú működését víztárolókkal, öntözési lehetőségekkel meg ami ehhez kell, vagy aranyért veszi majd a mindennapi kenyérhez valót. Erre van kb 10 éve, vagyis még nem késő. És ez PÁRTFÜGGETLEN.
atti64
2024. február 22. 19:58
HELYES!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!