Fenyegetés Washingtonból: Ez Magyarország kötelessége, ha nem teszi…

2024. február 08. 10:54

Joe Biden nemzetbiztonsági tanácsadója leszögezte: véges a türelmük Svédország NATO-csatlakozását illetően, és Magyarországnak nincs más választása, mint a ratifikáció.

2024. február 08. 10:54
Joe Biden, Antony Blinken és Jake Sullivan a G7-csúcson Hirosimában

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint Magyarországnak kötelessége jóváhagynia Svédország NATO-csatlakozását – írja a Breitbart, amely röviden felidézi az eseményeket, a magyar vétó okát, és azt is megemlíti, hogy Orbán Viktor Budapestre hívta Ulf Kristersson svéd miniszterelnököt. Ő azonban csak a ratifikáció után hajlandó az utazásra.

Sullivan újságírói kérdésre azt válaszolta, nem szeretne konkrét fenyegetésekről és következményekről beszélni a ratifikáció további elhalasztását illetően, ám azt világossá tette, hogy Washington türelmének is van határa.

Nem csupán a tengerentúlról, hanem az Európai Unión belülről is egyre erőszakosabban követelik a magyar engedélyt: Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter például egy koalíció létrehozására szólított fel, amely nyomást gyakorolna Magyarországra, hogy azonnal járuljon hozzá Svédország NATO-csatlakozásához.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára optimistán nyilatkozott a kérdésben, miután egyeztetett Orbán Viktorral.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: AFP/Brendan Smialowski

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
farkas bea
2024. február 09. 08:18
Hogy rohadnátok meg mindannyian, aljas politikai bűnözők! Egyértelmű a Kormányunk álláspontja: Svedisztán hagyja abban Magyarország szapulását, és kérjen bocsánatot – aztán ratifikálhatunk.
2024. február 08. 19:59 Szerkesztve
Akkor miért nem tud eljönni Budapestre?
airmax
2024. február 08. 18:33
Nem kell túlspilázni az egészet... Az usa pénzeli dollármilliókkal az ellenzéket (cia+soros) a svédek diktatúráznak minket... Mi pedig tologatjuk kifele a ratifikálast, csak , hogy lássák mi is tudjuk bosszantani őket... A pénz nem segített az ellenzéken a svédek is majdcsak egyszer be lesznek szavazva... Közben meg bosszantjuk egymást... Mint egy szép nagy boldog család.. :))))))
Reszelő Aladár
2024. február 08. 17:38
Sokkal könnyebb lenne lebombázni Budapestet. Amúgy miért is olyan fontos a svéd NATO tagság? Az ő fegyverekikre lenne szükség egy eszkalálódás során, vagy egyébként nem védenénk meg őket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!