Tajvan rugalmatlan munkakultúrája megnehezíti az emberek életét

2021. június 09. 10:10

Amikor Tajvanban a legsúlyosabb volt a járványhelyzet, Katherine G. kommunikációs stratéga és munkatársai olyan emailt kaptak, ami nem nyújtott megnyugvást az egyébként is bizonytalan helyzetben: „Emlékeztetőül tájékoztatjuk önöket, hogy az otthoni munkavégzés nem azt jelenti, hogy pihenünk.”

2021. június 09. 10:10
null

A több millió dolláros technológiai cég, amelyet nem nevezett meg, megtagadja alkalmazottai azon kérelmét, hogy távmunkában dolgozhassanak, mivel a napi esetszám körülbelül 300 főt tesz ki. Ez a szám a többi országhoz viszonyítva kevésnek tűnhet, Tajvan lakosain mégis pánik és félelem uralkodik.

Tajvan egészségügyi rendszerében és kormányzati vezetésében akárhogy is keressük, nem találunk szálkát, ami a Covid-19 járvány kezelését illeti. A régimódi munkakultúra, mely túlságosan is nagyra becsüli a személyes jelenlétet, akadályozhatja a vírus jelenlegi hullámának kezelését. Ahogy Ázsia számos területén, itt is elvárják az alkalmazottaktól, hogy fizikailag jelen legyenek munkahelyükön, függetlenül attól, hogy valóban szükséges-e bent tartózkodniuk.

A vállalati preferencia alakítja a kormány politikáját?

A május 19-től érvénybe lépő korlátozások, melyek az online oktatásra való átállást, közösségi létesítmények és nem létszükségletű üzletek bezárását tartalmazták, nem vonatkoztak azokra a cégekre, ahol 500 dolgozónál kevesebbet alkalmaznak. Ahelyett, hogy átállnának a teljes távmunkára, Tajvan nagyvállalatai inkább a középutat választották: új ütemtervet hoztak létre, melyben az alkalmazottak egymást váltva dolgoznak munkahelyükön és otthon, napi vagy heti váltásban.

S bár a kormány megköveteli a munkaadóktól, hogy külön betegségmegelőzési szabadságot adjanak azon alkalmazottaiknak, akiknek az iskolák bezárása miatt gyermekükkel otthon kell maradniuk, ők dönthetnek arról, hogy kifizetik-e ezt a szabadságot vagy sem. 

Chen Shih-chung egészségügyi miniszter az üzleti modellekben megmutatkozó különbségek miatt úgy döntött, hogy nem ad ki átfogó járványkezelési politikát, hanem azt tanácsolta a vállalatok vezetőinek, hogy a minisztérium útmutatása alapján saját pandémiás tervet hozzanak létre. Azt is kiemelte, hogy bár az ő kezükben van a döntés, ha alkalmazottaik rosszul érzik magukat, akkor nem szabad megnehezíteniük számukra a szabadság kérést.

Ha otthonról akarnak dolgozni, nem kapnak fizetést

Egy volt szállodai dolgozó a Quartz magazinnak nyilatkozta a következőt: „A legtöbb itteni vezető azt szeretné, ha dolgozói a nap 24 órájában a számítógép előtt ülnének munkahelyükön, még akkor is, ha nem is dolgoznak.”

Az elmúlt év során Tajvan globális dicséretben részesülhetett a Covid-19 helyzetre adott válaszával. Miközben más országok átmeneti zárlatokkal és túlterhelt kórházakkal küzdöttek, Tajvan bevezette a tömeges maszkhasználatot és a korai kontaktszemély követést is. Most azonban a vállalati rugalmatlanság és a munkavállalók túlhajtása miatt úgy tűnhet, hogy a járványkezelés sikere egy ingoványos területté válhat, ha a munkáltatók nem hajlandóak a saját és alkalmazottjaik egészsége érdekében lazítani üzleti politikájukon.

A cikk szerzője Pál Fanni.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!