Mit tanulhatunk a koronavírus-járvány időszakából?

2021. július 25. 16:26

„Talán csak vágyálom a pandémia végének kijelentése, mindenesetre tekintsünk pozitívan a jövőre” – mondja Robert Reich. Az amerikai író, a Berkeley Kaliforniai Egyetem professzora és a Blum Center főmunkatársa néhány gondolatban összeszedte, hogy mit tanulhatott Amerika a járványból. A hét pontba szedett lista nem csak az USA lakói számára, de talán néhány gondolata a világ más részein is értelmezhetőek.

2021. július 25. 16:26
null

1. A munkavállalók mindig nélkülözhetetlenek

Nem élhettük volna túl anélkül, hogy több millió raktári, kézbesítő, élelmiszerbolt és kórházi dolgozó szó szerint életét kockáztatta volna azért, hogy feladatait ellássa. Mégis ezeknek a dolgozóknak a fizetése az elvártnál sokkal alacsonyabb. 
Az Amazon túllépi a 15 dolláros minimálbért, de ez évente csak körülbelül 30 ezer dollárt tesz ki. Sok munkavállalónak nincs egészségbiztosítása vagy fizetett szabadsága.

Tanulság: A nélkülözhetetlen dolgozók sokkal jobbat érdemelnek!

2. Az egészségügy alapvető jog

Az ingyenesen megkapható oltás életeket mentett, mind egyéni, mind pedig közösségi szinten, hiszen ezzel a továbbfertőzés kockázata is csökkent. Az amerikai egészségügyi ellátási rendszerre nem jellemző gyakorlat valósult meg, és némi átalakítással akár az egész rendszer működhetne így. A krónikus betegségben szenvedők, a fekete amerikaiak és az alacsony jövedelmű családok valószínűleg a késedelmes ellátást kapták a pandémia alatt.

Lecke: Az Egyesült Államoknak csatlakoznia kell az iparosodott világ többi részéhez, és egyetemes egészségügyi ellátást kell nyújtania.

3. Az összeesküvés-elméletek halálosak lehetnek

Tavaly júniusban körülbelül minden negyedik amerikai úgy vélte, hogy a járványt „határozottan” vagy „valószínűleg” szándékosan hozták létre. Más összeesküvés-elméletek miatt néhány ember nem viselt a maszkot vagy az oltást nem vette igénybe, ami felesleges megbetegedésekhez, sok esetben halálhoz vezetett. 

Tanulság: A nyilvános tájékoztatás elengedhetetlen. A felelősség egy része a Facebookra, a Twitterre és más olyan platformokra hárul, amelyek lehetővé tették a félretájékoztatás felvirágzását, illetve a kormányra, hogy nem kezelte megfelelően azokat.

4. A bérek túl alacsonyak a boldoguláshoz

Az amerikaiak többsége fizetéstől fizetésig él. Tehát a világjárvány bekövetkeztekor sokaknak nem volt olyan megtakarításuk, amire támaszkodni lehetett volna. A konzervatív törvényhozók azt panaszolják, hogy a munkanélküli ellátások heti 300 dolláros plusz elfogadása távolabb helyezi az embereket a munkától. Ami igazán elbátortalanítja őket, az a gyermekgondozás hiánya és a silány bérek. 

Tanulság: Megemelendő a minimálbér, biztosítani kell az egyetemes gyermekgondozást, megerősíteni a szakszervezeteket, és ösztönözni a vállalatokat arra, hogy osszák meg a nyereséget munkavállalóikkal.

5. A távmunka átalakítja munkaszektort

Az otthonról dolgozó munkavállalók aránya 2020 áprilisában elérte a 70 százalékot. A többség továbbra is távolról dolgozik és körülbelül a 40 százalék továbbra is otthonról szeretné végezni munkáját. 

Két tanulság: A vállalatoknak alkalmazkodniuk kell! Továbbá sok felszabadult kereskedelmi ingatlan üres marad, melyek akár átalakíthatóvá válhatnak megfizethető lakásokká. 

6. A vagyonadó elmúlt ideje

Amerika 657 milliárdosának együttes vagyona 1300 milliárd dollárral, azaz 44,6 százalékkal nőtt a járvány idején. A milliárdosok adói mégis alacsonyabbak, mint valaha. A gazdag amerikaiak ma az egyharmadát fizetik az adójuknak, amelyet mások 1953-ban fizettek.  

Tanulság: Ahhoz, hogy megengedhesse magának mindazt, amire a nemzetnek szüksége van, arányosítani kell a közös adóterheket.

7. A kormány lehet a megoldás

Ronald Reagan híres gondolata: „A kormány nem megoldás a problémánkra, a kormány a probléma” – hivatalosan nyugdíjba vonulhat. Trump „Warp Speed” operációjával gyorsabban sikerült elkészíteni az oltásokat, mint azt a legtöbb szakértő lehetségesnek vélte. Biden sokkal több csomagban kapta őket, mint bármelyik oltási program a történelem során.
Ezenkívül a márciusban átnyújtott 1900 milliárd dolláros csomag segített az USA-ban elérni valamit, amit a 2008–2009-es recesszió után nem sikerült: a stabil fellendülést. 

Tanulság: A szövetségi kormány nemcsak a járvány legyőzésében segített. Többet tett a nemzet talpon tartása érdekében, mint bármely korábbi recesszióban. De fel kell készülnie arra, hogy újra megtegye.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2021. július 28. 11:15
Azt biztosan megtanultuk hogy nem csak a medve nem játék, hanem a járványok sem...
ancilla
2021. július 27. 15:44
A kormányok, a mi apukáink. Nélkülük mindmeghalunk. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!