Olasz vér: a Meloni-kormány nekirontott az Európai Központi Banknak

2023. június 29. 10:40

Meloni és miniszterei elég vehemensen fogadják az Európai Központi Bank újabb és újabb kamatemeléseit.

2023. június 29. 10:40
null
Révész Béla

Hónapok óta megy a szócsata a folyamatos kamatemelésekről az Európai Központ Bank és az európai pénzügyi szakemberek között. Christine Lagarde bankelnök szerint vannak biztató jelek, de addig, amíg el nem jutnak az EU 2 százalékos inflációhatáráig, az EKB indokoltnak tartja az újabb és újabb kamatlábemelést, így júliusban, immár zsinórban kilencedjére sem tesz másképp.

„Nem valószínű, hogy a közeljövőben a központi bank eléri a csúcskamatot. Júliusban tovább emeljük a kamatlábakat” szögezte le Lagarde, aki természetesen pontosan tudja, mennyire kihúzza a gyufát ezzel a Meloni-kabinetnél.

Az EKB döntéseinek legnagyobb vesztese az euróövezetben kétségtelenül Olaszország, amelynek államháztartási mutatói már a kamatemelések előtt sem álltak jól. Elemzők szerint az olasz kormány idei hiteligénye a 250 milliárd eurót is elérheti – kérdés ugyanakkor, hogy az EKB szigorító politikája mellett hogyan lehet ekkora összegre fedezetet vállalni, és persze az, mit jelent majd az instabil olasz államháztartás az euróövezet számára.

Meloni és kormánya már januárban tombolni kezdett az aktuális emelés kapcsán. A miniszterelnök és helyettese, Matteo Salvini, valamint a kormány tagjai egymással versenyezve szidták a Lagarde vezette pénzintézetet, őrültnek, hihetetlennek, megdöbbentőnek nevezve az EKB kamatpolitikáját.

Az olasz miniszterelnök és kormánya Lagarde mostani bejelentése után még nagyobb dührohamot kapott. A sort a két miniszterelnök-helyettes nyitotta. Salvini nonszensznek és veszélyesnek titulálta a döntést, mondván: „Az Európai Központi Bank a józan eszével ellentétben további kamatemeléseket jelez, ami csak kárt okoz a családoknak és a vállalatoknak is”. Tajani külügyminiszter érthetetlennek titulálta a banki emelést, és feltette a költői kérdést: „Van Lagarde-nak változó kamatozású hitele? Tudja, mennyivel nőnek a törlesztők? Egyáltalán, kinek a fejéből pattannak ki ezek az ostoba döntések?”

Giorgia Meloni olasz kormányfő szintén élesen bírálta az Európai Központi Bank monetáris politikáját. „Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a folyamatosan emelkedő kamatlábak nagyobb kárt okoznak gazdaságainknak, mint az inflációnak, így ez egy olyan gyógymód, amely többet árt, mint használ” – mondta, egyetértve Tajanival, aki szerint az EKB most már a recesszióval játszadozik

Az olasz infláció júniusban a 8 százalékról 6,7 százalékra csökkent, ami markánsnak tűnik, de az EKB az euróövezet egészét figyelve várja a 2 százalék közeli cél megvalósulását, így nem kegyelmez. Tavaly július óta már 400 bázisponttal emelte a kamatlábakat, és bár most tart egy kis nyári pihenőt, szeptemberben valószínűleg újra folytatja az emelést.

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kovacsbela1967n
2023. július 03. 20:13
nyalóka, bukni fog ez is
bazileosz
2023. július 03. 20:09
Érdekes a cikk!!!
Hurka
2023. június 29. 12:03
Milyen olasz vér, Meloni nem olasz goj.
dezodor
2023. június 29. 11:54
Ezen a példán is látható hogy az euró az egy biznisz. És hogy kinek, az a csatlakozás milyenségétől függ. Gyenge gazdasággal, magas eladósodottsággal, csekély valutartalékkal, magas inflációval fölösleges eurót bevezetni, nekünk mint állampolgároknak. A bankoknak mindegy, leszarják a lakosságot, egyrészt az euróhoz kapcsolódik az értékfenntartás kötelezettsége, tehát ha úgy adódik megszorításokat kell hozni a pénz érdekében, másrészt bármiféle krízis esetén a bankokat a köz zsebéből fogják konszolidálni. A globalizáció fokozott mivolta miatt minden összefügg mindennel, ha tönkremegy egy másodosztályú amerikai pénzintézet az euró is letérdel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!