Aggályosak a luxemburgi adótörvények

2018. október 5. 16:01

Bár többször felmerült, hogy a McDonald’s luxemburgi adózási gyakorlata felveti az adóelkerülés lehetőségét, az Európai Bizottság szerint nem történt normasértés. Érdekes körülmény, hogy a vizsgálat éppen Luxemburg ügyében folyt, amely állam egykori miniszterelnöke jelenleg az Európai Bizottság elnöke. A kritikusok szerint pedig nem az étteremlánc gyakorlata, hanem éppen a luxemburgi jogszabályok hordozzák magukban az adóelkerülés lehetőségét.

A 2015 decemberében kezdődött vizsgálat megállapította, hogy Luxemburg nem nyújtott szelektív adókedvezményt a McDonald's számára, azaz a nyereség egy részének meg nem adóztatása az állami támogatási szabályok alapján nem minősül jogellenesnek. A vizsgálódás és a hozott döntés szempontjából fontos kiemelni, hogy az Európai Unió versenyjogi szabályozása határozottan kijelenti azt, hogy tilos adókedvezményekkel tisztességtelen előnyökhöz juttatni bizonyos kiválasztott cégeket, vállalatokat. A Margrethe Vestager, a Bizottság versenyjogi biztosa által vezetett csoport pedig ebben az ügyben azt vizsgálta, hogy jelen esetben fennállt-e ez a jogszabálysértés.

A versenypolitikáért felelős biztos ekként nyilatkozott az ügy lezárásakor: „Mélyreható vizsgálatunk azt mutatja, hogy az adóztatás elmaradása ebben az ügyben a luxemburgi és az amerikai adótörvények közötti eltérések eredménye, nem pedig a különleges bánásmódé”. Hozzátette azonban azt is, hogy az adóztatás igazságossága és tisztessége szempontjából mégis aggályosnak tartja a McDonald's adófizetői gyakorlatát. Vestager a csoport döntését azzal indokolta, hogy a profit egy bizonyos részének elengedése összhangban van a nemzeti adójogszabályokkal, illetve a Luxemburg és az Amerikai Egyesült Államok közötti kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménnyel. Sven Giegold, európai parlamenti képviselő szerint viszont a luxemburgi szabályozás azonban alapjaiban nem megfelelő, mivel a helyi adózók fizetik meg a McDonald's által be nem fizetett összegeket. Érdemes feleleveníteni, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke épp a luxemburgi adótörvények miatt szorult magyarázkodásra korábban, mivel felmerült, miniszterelnöksége idején Luxemburg adóparadicsomként működött.

vissza a teljes nézetre