Aggódunk, nagyon aggódunk

2013. április 11. 16:58

A nyílt utcán ezrek gyalázzák verbálisan egy demokratikusan megválasztott egykori miniszterelnöknő hulláját.

2013. április 11. 16:58
Samu bátyja
Tutiblog

„Az elmúlt napokban Bristoltól kezdve Glasgow-n át Londonig »ünnepelték« szélsőséges britek ezrei Margaret Thatcher halálát. Beszámolók szerint »Bristolban verekedésig fajult a helyzet és kukákat is felgyújtottak«. A totális káoszra emlékeztető helyzet jelentős mértékben hasonlatos a 2011-eshez, melynek során az Egyesült Királyság számos nagyvárosában kezdtek felforgató, a párbeszédre épülő demokratikus európai kultúrával ellentétes köztéri rombolásba suhancok és huligánok. A zavargásokra egy antidemokratikus országban a vezetők persze antidemokratikus, emberi jogokat sértő választ adtak, ahogy tette ezt David Cameron miniszterelnök is akkor. A brit szélsőjobb »hagyományát« talán sajnos annyira nem is megvető kormányfő úgy fogalmazott, hogy »semmiféle bugyuta emberi jogi aggály nem fog minket megakadályozni« a tömeges letartóztatásokban. Pedig – mint azóta kiderült – a zavargásoknak számos bevándorló, arab vagy más kisebbséghez tartozó áldozata is volt, melyet az uszító miniszterelnök habzó szájjal nem vett figyelembe (vagy nem akart figyelembe venni?), hanem nagy kéjjel szolgálta ki a vérre és bosszúra éhes tömegek akaratát. Nem megfékezni akarta hát a bosszú tüzének tovaterjedését, hanem még alá is gyújtott.

Celebrate cultural diversity – éljenek a kulturális különbségek! – hangzik az egyik, napjainkat meghatározó európai gondolat, amelytől – úgy néz ki – a jelenlegi brit miniszterelnök, s az általa gerjesztett brit tömeghangulat távol áll. Így juthattunk el oda, hogy a nyílt utcán ezrek gyalázzák verbálisan egy demokratikusan megválasztott egykori miniszterelnöknő hulláját, azt üvöltözve, hogy »Maggie Maggie Maggie, halott, halott, halott«.

A pusztító indulatokra, s azok tovagyűrűzésére mi sem jobb példa, mint a fent említett, emberi jogokat semmibe vevő miniszterelnök legújabb terve a sajtó és a szólásszabadság megrendszabályozására. Az új szabályozási javaslatot még  a tekintélyes, mértékadó – amúgy brit alapítású – The Economist is elítélte
szerkesztőségi cikkében. A brit kormány ugyanis olyan, királyi chartába foglalt, kétharmados regulát akar ráerőszakolni az ottani médiára, mely egybehangzó szakmai és civil vélemények szerint ellehetetlenítené a sajtó szabad működését. A tervezett szabályozás olyan jelentéseken nyugszik, amelyeket megbízható források szerint a döntéshozók valójában át sem olvastak, s mely egy olyan szabályozó hatóság felállítását tűzi ki célul, mely döntene az egyes sajtótermékek regisztrálásáról is. Azonban ha egy lap nem tenne eleget e durván, egyeztetések nélkül megállapított kritériumrendszernek, az súlyos következményekkel nézhet szembe – állítja az Economist, bizonyára nem alaptalanul: a regisztrációs szabály ellen már számos, szintén tekintélyes orgánum tiltakozott. Ezek nyilván nem tehetnek arról, hogy egyes társaik – mint például a BBC vagy a News of the World – súlyosan vétettek a legalapvetőbb sajtóetikai szabályok ellen az elmúlt időszakban. Persze, egy ország közszolgálati médiája olyan, amilyen társadalma – szokták mondani européer véleményformáló körökben…

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2013. április 12. 09:49
hát volt egy megjegyzésem Szalai Annamária halálhírénél a konzervatív meg "haladó" világfelfogás között, a fenti britekhez hasonló véleménynyilvánításra, az ül itt is. el nem tdunám képzelni, hogy örömre adjon okt pl. Horn régóta húzódó vegetálása, és ha esetleg elütné a közismert féleszű másodutódját egy villamos - még ha nem is jár a plebs közé, úgyhogy ennek komoly esélye nincs -, nem hinném, hogy attól még olyan jó lenne nekem.
kamasuka
2013. április 12. 08:42
T. Szerző! Nézz körül a SzA halálát bejelentő postban!
nyugalmazott tanár
2013. április 12. 08:26
Aggódunk, nagyon aggódunk Más szóval: "szomorú vagyok elvtársak. Nagyon szomorú..." (Hofi)
Akitlosz
2013. április 11. 19:50
Amúgy az meg másik, hogy Angliában sem úhy választják a miniszterelnököt, ahogyan nálunk sem, hanem a parlament nevezi ki. Nincsen semmiféle demokratikus miniszterelnökválasztás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!