Higgyünk-e Obamának és neokonjainak?

2013. július 26. 15:51

Az Egyesült Államok elnöke ugyanabban az álomvilágban él, mint az EU vezetői.

2013. július 26. 15:51
Ordosz Műhely
Alfahír

„Az Egyesült Államok elnöke ugyanabban az álomvilágban él, mint az EU vezetői. Ő is abban reménykedik, hogy előbb utóbb csak valahogy vége lesz a recessziónak és a gazdaság kezd mozgásba lendülni. Az EU vezetői már látni vélik az alagút végét, és azt ígérik, hogy a javulás már jövőre bekövetkezik, Obama óvatosabb, a javulást csak elnöki periódusának végére ígéri.

Valójában sem ő, sem az EU vezetői nem merik bevallani önmaguknak, hogy a neoliberális gazdaságpolitika végleg csődbe jutott, és az eddigi kísérletek, mint a szigorú megszorító intézkedések, a bankok kisegítése mind kudarcot vallottak. Az igazság az, hogy senki nem látja a megoldást. A neokonok, mint a Council on Foreign Relations agytrösztjei szerint a hiba oka abban keresendő, hogy nincs központi világirányítás. Az ENSZ, amit a Föld országai a II világháborút követően hoztak létre szerkezetében elavult, és működésképtelen. Az olyan kísérletek a világvezetésre, mint a G20-ak biztatóak, de nem elégségesek, a világ országai még így is képtelenek megállapodni egy közös világgazdaság-politika kialakításában. A neokon megoldás: a megszorítások szigorú betartása és kemény büntetőeszközök alkalmazásával betartatása, mint láttuk, nem vezet sehová. De hol van az új erő, amelyik alternatív megoldást kínálna? Ha a jelenlegi úton a világ nem mehet tovább, akkor merre?   

»A választ elfújta a szél…« – ahogy a dalszerző mondja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!