Alternatív értelmezés Alföldi István, a királyához

2013. augusztus 25. 16:36

Alföldinek a békemenetes-nyugdíjas szavazókról is külön megvolt a véleménye.

2013. augusztus 25. 16:36
Földi Bence
BENföldi tumblr

„Most, hogy már mindenki szétnyáladzotta magát a témán, én is leírhatom az általam még sehol nem látott-olvasott-hallott értelmezést. (…)

Alföldi szerintem a darabbal tökéletesen megrajzolta a magyar (ellenzéki) szavazót. Ennek egyrészt nem tetszik a múltba révedő, tradicionalista-konzervatív, már-már törzsi vonásokat magán viselő Koppány-féle ideológiai vonulat. Másrészt nem tetszik a nemzetközi segítséget igénybe vevő, ugyanakkor az inkvizítor egyházzal is lepaktáló bábkirály, István sem. És nyilván, ebben az adott helyzetben nem lehet egyik vezetőt sem beazonosítani a mai magyar politika vezéralakjaival, de Alföldi egyetemesebb képet ad a magyar választóról. Annak ugyanis az éppen aktuális mindig rossz, mindig a másikra ácsingózik.

Alföldinek a békemenetes-nyugdíjas szavazókról is külön megvolt a véleménye: a Nagy Feró és Varga Miklós játszotta kötött mellényes, kordzakós-kordnadrágos, autóstáskás Trabant-tulajdonos regösök némi időskori bizonytalansággal, majd hatalmas lelkesedéssel éltették Istvánt. Énekeltek, zászlót lengettek, egészen addig, míg a hatalomnak szüksége volt rájuk – Alföldi ezzel a politikai elitről is kritikus képet festett.

Ráadásul a darabban egyébként is meglévő „társadalom-iróniát” is külön kihangsúlyozta a rendező. A magyar karrierista-köpönyegforgató politikusok tökéletes megtestesítői, Sur, Solt és Bese főurak jól látják a magyar választók mozgatórugóit: »Gyarló az ember – igazat mindig annak ad, ki többet ígér. / Gyarló az ember – ahhoz a párthoz áll, ahonnan többet remél«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2013. szeptember 08. 08:43
Alföldinek nem tetszett, hogy mandátuma lejártával nem újították meg a szerződését és mint egy virtigli sértett, piti, buzi rögtön kozmikussá tágította csalódását és politikai üldözöttként lép fel a hátralévő időben ebből akar megélni és jól élni. Ennyi. Egy szar alak magánháborúja.
catalina9
2013. augusztus 26. 17:54
Hogy lehet ilyen semmi cikkel előállni?
Zokni
2013. augusztus 26. 17:54
""Békemenetes nyugdíjas..." Újabb arcátlan hazugság....tele volt fiatalokkal..." - írja. De nem érti. A fiatalok ottléte nem érdekes. Odamennek, ahol inkább hasonszőrűek - fiatalabbak - mindig az újak, a frisebbek vannak. Vagy hiszik, hogy vannak. Meg ahonnan többet remélnek. De a "nyugdíjas" korú más. AZ tudja, érzi, hogy manipulálják, és tudja, hogy közben mások manipulálásban is részt vállal. (IMF "ellenes" kampány) Tehát a megtévesztett, fizetett hülyék nem igazán érdekesek. De a meggyőződéses hülyék, nos, az már más.
tango47
2013. augusztus 26. 17:53
Ebbe az előadásban az volt a jó, hogy mindenki akkora baromságot képzelt bele (mint a posztoló is) amekkorát akart.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!