PC

2013. október 13. 09:37

Mivel az emberiség eljutott a földi paradicsom küszöbére, ezért alig maradt hátra némi tennivaló. De ezek között kétségkívül a legfontosabb, hogy végre megteremtsük a politikailag korrekt, „pc” beszédet.

2013. október 13. 09:37
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Hírlap

„Mivel az emberiség eljutott a földi paradicsom küszöbére, ezért alig maradt hátra némi tennivaló. De ezek között kétségkívül a legfontosabb, hogy végre megteremtsük a politikailag korrekt, »pc« beszédet. Ha ezt sikerül elérnünk, úgy beléphetünk végre a paradicsomba, az ígéret földjére, a Kánaánba, ki hová szeretne. Beléphetünk, mind a hétmilliárdan. De ez az utolsó munka nem megspórolható.


Ezt ismerték fel Hannover város illetékesei, és habozás nélkül intézkedtek. Vasszigorral csaptak le a rasszizmusra, és betiltották a cigánypecsenye és a cigányszósz ételneveket. És találtak helyettük illendőbbet. A cigányszósz helyett például ezt: »szósz magyar módra«. (Ezen a ponton természetesen öntudatosan ki kell állnunk magunkért, ugyanis a »szósz magyar módra« elnevezés kifejezetten rasszista!) De nézzük tovább a tennivalókat. Betiltandók sürgősen: cigánykerék, cigányútra ment (a falat), cigánymeggy, cigányzene, cigányprímás, továbbá Johann Strauss daljátéka, a Cigánybáró. (A szavak megfelelő, politikailag korrekt pótlásáról egy időben összeülő, seggfejekből összeválogatott bizottság gondoskodik.)

Ezután következhet a munka dandárja: magyar gulyás, magyar paprika, bélszín magyarosan, magyar nóta, magyar népdal, magyar vándor – s ha jobban belegondolunk, akkor ezeket is: Magyarország, magyar nemzet. Micsoda kirekesztő elnevezések ezek, a mindenségit neki!”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
6qwasyx
2013. október 13. 19:14
Öt:nulla arányú, egyhangú szavazással elmarasztalta a bajai helyi választási bizottság (hvb) Zsigó Róbertet, Baja polgármesterét, a Fidesz szóvivőjét az „Erőszak, rasszizmus, hazugság a baloldali kampányban” című sajtóközleményében az erre vonatkozó bizonyítékok megjelölése nélkül azt a megállapítást teszi, hogy „A Gyurcsány-Bajnai-Mesterházy szövetség amióta betette a lábát Bajára, azóta a várost ellepte az erőszak, a rasszizmus és a hazugság”. A hvb megállapítja azt is, hogy Zsigó kétséget kizáróan valótlan tartalmú tényállítást tesz, amikor ugyanebben a közleményében megjelöli: „A Területi Választási Bizottság csütörtökön helyben hagyta azt a döntését, amely szerint a baloldal különösen súlyos jogsértést és hazugságot követ el, amikor azt állítja, hogy a Fidesz csalt az előző választáson”. A hvb határozata eltiltja Zsigó Róbertet, hogy bizonyítékok nélküli, vagy bizonyítottan valótlan tényállításokat közzé tegyen, és felhívja a Fidesz Magyar Polgári Pártot és Zsigó Róbertet, hogy az interneten közzétett sajtóközleményét haladéktalanul távolítsa el.
catalina9
2013. október 13. 18:11
gross 2013. október 13. 15:47 Nem akarok listázni, én csak erre a listára csodálkoztam rá:" gross ezt becsülöm, maga az első aki vette a fáradtságot és tényleg próbálkozott valamivel, szóval nem csak blöffölt. Kár hogy félúton abbahagyta, így érdemi vita ebből nem lesz, de azért fogadja elismerésem.
brabant89
2013. október 13. 16:03
"Das Merriam-Webster’s Collegiate Dictionary definiert den englischen Begriff politically correct als eine Anpassung an die Idee, dass Ausdrücke und Handlungen, die politische Sensibilitäten (etwa bezogen auf Geschlecht oder Rasse) verletzen könnten, eliminiert werden sollten. Laut Wierlemann (2002) bezeichnet Politische Korrektheit einen Sprachgebrauch, der durch eine besondere Sensibilisierung gegenüber Minderheiten gekennzeichnet ist und sich der Anti-Diskriminierung verpflichtet fühlt. Im aktuellen (2002) Sprachgebrauch sei der Begriff eine „Diffamierungsvokabel“, die von konservativer Seite als „Fremdbezeichnung für das gesamte liberale Spektrum“ eingesetzt werde." Ez a német nyelvű wikipediából való. Azt állítja, amit én is, hogy "Ausdrücke und Handlungen, die politische Sensibilitäten (etwa bezogen auf Geschlecht oder Rasse) verletzen könnten, eliminiert werden sollten." kiiktatandók azok a kifejezések és cselekvések, amelyek (pl. nemre vagy fajra vonatkozó) politikai érzékenységeket sérthetnek. Ez a megfogalmazás csak példákat hoz, nem sorolja fel, milyen jellegű politikai érzékenységet sérthet a hagyományos nyelvhasználat (nem, faj, vallás, nemzeti hovatartozás, szexuális irányultság, testi vagy szellemi fogyatékosság). Aztán említi, hogy (elsősorban a politikai jobboldal) pejoratív értelemben használja a kifejezést. Az itteni jobbos kommentelők - és nyilván maga Bayer is - csak ezt ismerik.
Messire
2013. október 13. 15:05
A háború előtt természetes volt az udvariasság, a tapintat, az együttérzés, a civilizált viselkedés, egymás tiszteletben tartása. A cselédfattyúkból vedlett új szürkeállomány hetediziglen visszamenőleg sem hallott ilyesmiről, ezért szeretne új játékszabályokat kitalálni. Pedig egyszerű lett volna a megoldás: nem meggyilkolni kellett volna a korábbi közép- és felső osztályokat, hanem tanulni tőlük. Ehhez persze félre kellett volna tenni az irigységből fakadó őrületes gyűlöletet, a hatalomvágyat és más javainak kívánását. Ahogy minden máshoz, gazdasághoz, mezőgazdasághoz, művészethez, diplomáciához primitivek, ostobák és pallérozatlanok, nyilvánvaló, hogy az emberi viselkedési normákat sem ismerhették meg, ezért próbálnak újat kitalálni helyette a nyomorultak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!