Kritikus patriotizmus

2013. október 13. 17:59

Sajátos módon ezek a szellemileg felsőbbrendű, sajnálkozó eszmefuttatások kizárólag nemzeti kormányciklusok idején látnak napvilágot.

2013. október 13. 17:59
Szentmihályi Szabó Péter
Magyar Hírlap

„Általában Széchenyire és Adyra szoktak hivatkozni a magyarságot becsmérlők, hiszen csak az elmaradottságot és bezárkózást ostorozzák, vagyis ők az igazi hazafiak, a reformerek, akik elszomorodva tekintenek szét a reménytelen, sivár magyar ugaron.

Sajátos módon ezek a szellemileg felsőbbrendű, sajnálkozó eszmefuttatások kizárólag nemzeti kormányciklusok idején látnak napvilágot, amúgy balliberális vezetés alatt a magyarokkal sosem volt semmi baj, igyekeztek felzárkózni Európához. Az egyik hetilapban a publicista amiatt kesereg, hogy Szlovákiából hazatérve milyen »lehangoló, mocskos és gazdátlan világba« jutunk, minden csupa szemét, márpedig »egy mocskos, szeméthalmokkal tarkított, parlagfűbe fojtott országot nehéz szeretni, hiszen erre még mondható, hogy a magyar úgysem azt látja, amit néz, hanem amit látni akar. Az pedig a haza a magasban«. Aztán a keserű ítélet: »De gazda itt nincs. Holnap sincs. Közös érdek se. A megtartás, a generációkon átnyúló működés érdeke nem létezik, csak a szemétvilágnak udvarló, rövid eszű politika. Az önbecsapós duma, a szájmagyarság meg az a furcsa idegenség, amivel ez a nép a saját hazáját lakja, mintha csak átmenetileg élne itt a senki földjén, aztán majd megy tovább, maga se tudja, hova.« Bezzeg a szlovákoknál minden szép és jó, akik a magyar határ felé már felhagynak osztrák minőségű bicikliútjuk építésével, »mert a hunok felé a fene se épít«. Ezt nevezik kritikus patriotizmusnak a másik oldalon. (...)”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2013. október 14. 00:28
melyik nemzeti :D hatalom párti mind :D
Akitlosz
2013. október 13. 21:01
Nem mintha a "hunok" olyan nagyon építgetnének mondjuk Ukrajna felé. Talán stadiont esetleg.
Senye Péter
2013. október 13. 20:43
Egyébként egy amerikai újságíró becsületességi tesztje (kb. 50$-nyi pénzt és iratokat tartalmazó tárcáit 'hagyta' el) szerint Budapest (Helsinki és Mumbai[Bombay] után) a földkerekség harmadik legbecsületesebb városa.
mantelman
2013. október 13. 20:33
tipikus balliberális mértékadó és kiválasztott értelmiségi hozzáállást kritizál a szerző
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!