Ez a harc lesz a végső

2014. július 04. 15:34

Az Origó és az RTL azt üzeni nekünk, hogy érdemes és szükséges harcolnunk szabadságunkért!

2014. július 04. 15:34
Fodor Gábor
Fodor Gábor
Fodor Gábor blogja

Az a választások előtt is világos volt, hogy a Fidesz totális média hatalomra tör, de hogy ilyen gyorsan és ilyen erőteljesen indította meg újabb támadását, az sokakat meglepett. Főleg azokat, akik valamiféle konszolidációban, megnyugvásban reménykedtek. Ez hiú ábránd volt. A konszolidáció elmaradt és ezt az Origó és az RTL elleni támadás mindenki számára bizonyította. Hangozzék bármilyen furcsán, de amikor az RTL üzleti érdekeiért harcol, mindannyiunkért teszi azt.  Mert ha egy ilyen erős fegyverekkel rendelkező vállalkozást képes a Fidesz bedarálni, akkor többé már senki sincs biztonságban. Ezért lehet azt mondani, hogy szimbolikusan ez a végső harc a sajtószabadságért, a szabadságunkért.

Jó politika vs. propaganda

Nem érdemes azon okoskodni, hogy a Fidesz totális médiahatalomra törekvő szándékai álltak-e az Origo és a reklámadó ügye mögött. Ezt tényként kell elfogadni. A Fidesz cinikus autokrata módjára nem hisz a jó politikában.  Nem hiszi, hogy becsületesen és demokratikus úton, jó politikával hatalmon lehet maradni. Csak a propagandában hisz.

Jellemző, hogy az RTL új stílusú híradója által felhozott szakállas témák - mint például Mészáros Lőrincz meggazdagodása - az újdonság erejével hatottak a nézőkre. Sokan most vették észre, hogy eddig egy propaganda valóságban éltek. Ilyen propaganda valóságot szeretne a Fidesz a magyar választók elé tárni. Ehhez szükséges a teljes magyar médiapiac. Itt két komoly rést láttak a kormánypárt stratégái. Az online médiát és az RTL-t. Ezek a sajtószabadság utolsó védvonalai, ha ezek elesnek, a Fidesz Patyomkin faluja teljes lesz.

Az öncenzúrára kényszere

Az Origó főszerkesztőjének esete és a körülötte lévő erős indulatok fontosak a Fidesznek. Örül minden hírnek, ami azt terjeszti, hogy a kormány olyan hatalommal bír, hogy aki neki nem tetsző témákról ír, azt képes kirúgatni. A Fidesz üzenete egyszerű: mindenki jobban teszi, ha nem húz ujjat a párttal, mert elveszítheti állását és a szűkülő médiapiacon nehezen kap újat, mert ma itt a legnagyobb munkáltató a kormánypárt és vállalkozói. Ellenben, aki behódol, erősen gyakorolja az öncenzúrát, az könnyen karriert csinálhat. Ez az autokrácia egyszerű receptje.

Az ügyben éppen ezért fontos momentum az, ahogyan az Origó kirúgott főszerkesztőjének kollégái viselkedtek. Bátran kiálltak munkatársuk mellett és vállalták az állásvesztéssel járó veszélyeket. Példát mutattak sokaknak, hiszen nem lesznek változások, ha nincs néhány ember, aki képes biztonságát kockáztatni érte.

Nem leszünk gyarmat

A kormányzat örömmel veszi meg közösségi pénzért szabadságunkat és sajtószabadságunkat, ha van eladó a piacon. A hírek szerint ez történt az Origó esetében. Éppen ezért fontos lenne, hogy a német nagyvállalat tisztázza magát a kérdésben, hiszen nagyon rossz üzenet az, és a Fidesz propagandáját erősítené, ha a magyarok úgy éreznék, a nyugati cégek tényleg csak anyagi érdekeiket nézik és ők is olyan cinikusak, mint a magyar kormány.

Az elmúlt hónapokban voltak ilyen üzletek, amikor függetlenségünket, baltás gyilkosunkat  cseréltük atom reaktorra, vagy állampapírra. De ezek az üzletek a ,,sötét” kelettel köttettek, és joggal gondoltuk, hogy uniós, demokratikus államok (pl. a német cégek) tartózkodnak az ilyen tranzakcióktól, mert biztosak lehetnek benne, ha elveszik a szabadságunk maradékát Magyarországon, akkor hamarosan ennek ők is vesztesei lesznek. Ráadásul nehéz lesz a szabadság mellett érvelniük az energia- és pénzügyi szektorban úgy, ha tudjuk, hogy jó pénzért a telekommunikáció piacon hajlandók a szabadságot eladni.

A Fidesz nem bírja a versenyt, mert abban veszít

Az RTL-t a gazdasági támadás érte. A reklámadó valóban a magyar média totális kivéreztetését eredményezi, de rövidtávon az RTL szempontjából a Fidesz holdudvarának üzleti érdekeit is szolgálja. Az általuk megszerzett TV2 ugyanis képtelen a piacon győzni, hiába tömik állami pénzzel. A Fidesz nem hisz a versenyben, mert gazdasági versenyben még soha nem nyert. Csak uram-bátyám kapcsolatokkal, ügyeskedéssel, a piac állami befolyásolásával az ellenfelek ellehetetlenítésével, vagy tönkretételével. Így van ez általában a beruházásoknál, az út és vasútépítésben, a rádiós és óriásplakát piacon, a stadionépítésekben, a trafikoknál és mindenben, amihez hozzányúlnak. Ez lett volna a nagy terv a kereskedelmi tévéknél is. A reklámadó tönkreteszi az RTL-t, azt olcsón megveszi valami kormányközeli cég, és ezzel kész az állami monopol hírszolgáltatás…

Az RTL, mint hős?

Ha az elmúlt évek gyakorlatát vizsgáljuk, hogy milyen erőtlenül viselkedtek a Fidesz által megtámadottak, akkor az RTL-t akár hősnek is nevezhetnénk. Hiszen az RTL nem ijedt meg, felvette a kesztyűt és harcolni kezdett. Igaz, anyagi érdekeit védi. Ezzel azonban nincs semmi baj, mert aki anyagi érdekeit, magántulajdonát védi, a magyar szabadságot is védi, hangozzon ez bármilyen patetikusan is sokaknak, mert szabadság alapja a magántulajdon szentsége.

A Fidesz láthatólag meglepődött és megdöbbent az RTL reakcióján és elkezdett még mélyebbre süllyedni a maga mocsarában. L. Simon László - mintegy aktuális Acél Györgyként – egyszer csak arról kezdett beszélni, hogy Győzike és a Való Világ mennyire ártalmas a népnek. Mi más ez, ha nem cenzúra? A hatalom el akarja dönteni, mi megfelelő és mi nem, mi a jó műsor és mi nem. Majd jött Varga Mihály pénzügyminiszter, aki NAV vizsgálatot rendel el az ellenszegülő tévé csatornánál. (A napokban elfogadott reklámadót már most módosítani akarja a kormány, hogy kétszeresére emelhesse a kesztyűt felvevő csatorna büntetését.) Itt már tiszta jelezést kaptunk: a Fidesz hajlandó az utolsó határvonalat is átlépni. A kormány újdonsült barátjának, a putyini Oroszországnak a rendszere kezd megvalósulni hazánkban - katonák nélkül, de jól kiképzett pártkatonákkal.

A RTL eset tanulságai

2010 előtt, aki azt akarta tudni milyen kép él az átlagszavazó fejében a magyar valóságról, annak elég volt a két kereskedelmi tévé híradóit nézni. Minden fontosabb ügyről tudósítottak. A 2010-es választások után váltak a híradók fekete lyukká, említésre méltó politikai hírt nem közöltek. Nem tudjuk mi zajlott a héttérben, de valamiféle kimondott, vagy kimondatlan megegyezés születhetett. A két nagy kereskedelmi tévé nem politizál, ezért cserébe zavartalanul működhetnek. A TV2 direktebb befolyás alatt működött, az RTL egyszerűen rövidtávú üzleti célokért elcserélte a politizálás szabadságát. A politizálás szabadsága, az öncenzúra, a sajtó szabadsága cserébe az üzlet biztonságáért.

Amit ebből tanulni kell, azt Benjamin Franklin már 300 éve leírta: ha elcseréled a szabadságod a biztonságodért, hamarosan mindkettőt elveszíted. Franklin évszázados bölcsessége a magyar társadalom számára is tanulság.

A másik fontos tanulság, hogy fel lehet és fel is kell lázadni a Fidesz erőszakos viselkedése ellen. Lehet és kell őszintén írni és beszélni a Fidesz elfogadhatatlan tetteiről. Orbán csak az erőből ért, ha valaki elég bátor, akkor képes meghátrálásra kényszeríteni. Az Origó és az RTL azt üzeni nekünk, hogy érdemes és szükséges harcolnunk szabadságunkért!

Ez a harc lesz a végső

Bizonyos értelemben ez tényleg a végső harc, mert az RTL kemény ellenfél, olyan eszközei vannak, ami sem a magyar ellenzéknek, de még a magyar választóknak sincsenek. Az RTL - érveljenek bárhogy is  ellene - mindannyiunk harcát vívja, és ennek jelentősége jóval nagyobb, mint elsőre látszik. A nézők ezt látják, tudják, mert mint hírlik, a Híradó nézettsége folyamatosan nő. Jó lenne, ha ezúttal nem hagyna cserben bennünket a csatorna, amely az önkormányzati választás előtt ajánlatot kaphat a Fidesztől. Ha az RTL ezt elfogadja és újra visszavedlik a korábbi” alternatív” valóságot közvetítő híradóvá, akkor cserben hagy bennünket és stratégiai hibát követ el.

Minden magyar állampolgár, vállalkozás és szervezet érdeke, hogy megakadályozza a hatalom tovább korrumpálódását és erősödését, amely már ma is oly mértékben képes elvenni függetlenségünket, szabad döntéseink lehetőségét, ami kóros. Már ma is szinte minden visszaélés, korrupt döntés megúszható, eltüntethető a valóságból, elfedhető a propagandával. Ha ez így marad, senki és semmi nem tud megálljt parancsolni majd a hatalomnak és a  Fidesz maga is elkezd a propaganda valóságukban élni, elhiszi majd saját hazugságait is. A szabadságunk elvesztése rövid idő alatt megtörténhet, de visszaszerzése újra nagyon hosszú folyamat lehet. Mi tudjuk, hiszen egyszer már végigjártuk ezt az utat a Kádár-rendszertől a rendszerváltásig.

Íme, ez ennek a harcnak a tétje, és ne higgyünk annak, aki kisebbíteni próbálja jelentőségét.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geraz51
2014. augusztus 28. 15:51
Mára már kiderült,hogy az Origó a hatalmas veszteség miatt váltotta le a főszerkesztőt. Gabika ki kért meg,hogy harcolj értünk?
kamasuka
2014. augusztus 22. 14:12
Az RTL hol volt 2002-2010 között? Csak mert 1999től-2002ig igen, igen, kormányellenes volt. Az meg, hogy szabadságharc ... A senki által meg nem mérettetett Fodor dumája nagyon átlátszó. Először is az Origóra nincs bizonyíték, és sosem lesz, mert nem volt politikai nyomás. Ha lett volna, már rég tele lenne a bizonyítékokkal a média, ahogy a legkisebb kiflilopások esetében is történt. Másodszor, az RTLK egy adócsaló banda, seggbuta főnökkel, lefizetett fogyasztói mérésekkel. Ha a TV2 annyira nem lenne képben, ahogy megalakulása óta az RTLK nyomja, akkor 10 éve le kellett volna húznia a rolót, nem újabb és újabb tematikus csatornákat nyitnia HDben.
USsange
2014. július 16. 19:13
Liberálhányadék...
marko11
2014. július 14. 12:10
Már öten vannak!? (Ilyen sokan még mint Kádár-kori ellenzék voltak.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!