Így depolitizál minket az M1 és a média

2015. március 30. 09:42

Magyarországon még tart a Kádár-korszak öröksége: politizálni, saját és közösségünk ügyeivel foglalkozni ciki.

2015. március 30. 09:42
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

De van egy másik, ennél sokkal fontosabb pontja is a média depolitizáló hatásának, aminek csúcsra járatásában az új M1 fordulatot jelent. A hírgyártók ugyanis nemcsak a hírek milyenségében, hanem a hírek tematikájában is manipulálhatnak. Így fordul elő, hogy a kereskedelmi hírek erőszakos cselekményekről szóló blokkjai hatására például sokkal nagyobb eséllyel gondolják az emberek, hogy bűncselekmény áldozataivá válhatnak, mint az valójában igaz. A háromlábú csibés és a kibelező gyilkosról szóló híradók alapvetően tájolják el az emberek valóságérzékelését arról, mi az, ami fontos, és ez az eltájolás jelentkezik 24 órában az M1-en.

Tekintsünk is el attól, hogy a fideszes hírtévé, a mi pénzünkből lényegében kormánypropagandát tol, az érdekes az, ami ezen kívül van. Az, aki csak M1-et nézne (szerencsére kevés ilyen van), annak a tájékozódást az időjárás-jelentés, a problémákat dugók, a brékingnyúzokat pedig a kormány átadási ceremóniái jelentenék. Az M1 struktúrájában a hír nem a politika, hanem minden más. A csatorna azt sugallja, életünk fontos eseményeit az időjárás és a dugók adják ki, minden mást pedig hagyjunk, mert a kormány megoldja.

Ez a médiakép, amit az M1 24 órában, a kereskedelmi tévék pedig a híradójukban képviselnek, eltávolítja az embereket a politikától és a döntéshozatalba való beleszólástól. Az időjárás, a háromlábú csirke, a belezős gyilkos és a dugók lesznek a minket érintő történések, és a kormányzat átadási ceremóniái pedig a politikai döntések, amikhez nincs közünk és tőlünk távol történek.

Ebben a médiakörnyezetben pedig nem válnak az emberek aktív állampolgárokká, politizáló lényekké, hiszen a média teljesen eltávolítja tőlük a politizálást, bűnös dolognak és úri huncutságnak állítja be, bonyolultságát pedig el nem magyarázva, érthetetlenné teszi a politikai cselekvéseket, ezeket utána a hírmagyarázók, a cinikus kommentárok kényük-kedvük szerint szedhetnek szét.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rosettastone
2015. szeptember 13. 12:04
Az átlag hétköznapi ember ha elmegy választani, akkor azzal politizál, de nem nyíltan, nem a nyilvánosságnak, nem akarja a saját politikai nézeteit ráeröltetni senkire, nem akar hasznot húzni a politikából, mert mindez: CIKI. A politikai meggyőződés számomra magánügy, annyira, hogy még a legszükebb családon belül is mellőzöm. Mert a családi politikai vita na az lenne csak igazán nevetséges=ciki.
Weissbier
2015. április 02. 22:21
A Dunán meg megy a kultúra ezerrel,mennek a butábbnál butább szappanoperák,korábban az volt a művészfilmek ,filmfesztivál díjas filmek csatornája ,mindezt egy magukat konzervatívnak nevező kormány züllesztette idáig.
Szőke Ciklon
2015. április 02. 11:20
Azt a hírt, amit úgy kezdenek, hogy "ha igaz..." egy tisztességes média be sem mondja. De írhattam volna azt is, hogy "A népszabadság megírta, hogy..." esetleg, népszava, 444, Origó, Hvg, 168 óra, stb., mert az atv ezekre hivatkozva kürtöli világgá "objektív" híreit. A feltételes mondat után azonban már tényként kezeli azokat, ezzel manipulálja a tájékozatlan, valamint a gyűlöletre szomjazó híveit. Sajnos a liberális média, a szólásszabadságra hivatkozva hihetetlen mélységekbe süllyedt, emberek becsületébe gázolnak, számukra semmi sem szent, igaztalanul rágalmaznak, hazudnak, ami igaznak tűnik náluk az sem igaz, mert mondatkörnyezetből ragadnak ki mondatokat. Csak két példa a legnagyobb hazugságokra, a hitelesség kedvéért: Teller levél, Bajai videó.
Buxis
2015. április 02. 11:19
Egy hírcsatorna nem azért van, hogy sok-sok százelékos nézettsége legyen. De fontos, hogy legyen ilyen. Az ott elhangzó dolgok autentikus hivatkozási alapok békeidőben, és ha 'esemény' van, biztos forrásként kell rendelkezésre álljon. Nem állítom, hogy a start után minden ebbe az irányba mutat. Csak remélem, hogy majd így alakul a dolog.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!