Egy tetszetős liberális délibáb

2017. augusztus 04. 17:54

Nem véletlen, hogy a feltétel nélküli alapjövedelmet végül sehol sem vezették be.

2017. augusztus 04. 17:54
Novoszáth Péter
Magyar Idők

„A feltétel nélküli alapjövedelemmel szemben a munkaalapú programoknak több előnye is van. Egyrészt az adófizetők úgy érzik, hogy kapnak valami ellenértéket, amikor azt látják, hogy a támogatásban részesülők megdolgoznak a juttatásokért. Másrészt a tartós munkanélküliek újbóli foglalkoztatásának egyik legfőbb akadálya a közelmúltbeli munkahelyi, szakmai tapasztalat, a munkaalapú programok pedig éppen ezt biztosítják számukra. A munkaalapú programok a motivációk megváltoztatásával kívánnak tartósan segíteni a szegény háztartásokon. Ezek célja, hogy a családok oktatási, egészségi és munkaerőpiaci helyzetével kapcsolatban különféle feltételhez kötött anyagi ösztönzők segítségével egyszerre javítsák a szegény családok anyagi helyzetét és a jövő nemzedék életesélyeit.

Nem véletlen, hogy a feltétel nélküli alapjövedelmet végül sehol sem vezették be, mivel a ténylegesen fennálló szociális kríziseket csak konzerválja, rossz és költséges válaszokat eredményez. Svájcban tavaly nyáron bocsátották népszavazásra, és a lakosság nagy többséggel elutasította. A Finnországban kísérleti jelleggel bevezetett (néhány ezer embert érintő) állampolgári alapjövedelemről az ottani legnagyobb szakszervezet vezetője közölte, hogy az igazságtalan, működésképtelen, gazdaságtalan, ezért haszontalan. Csak arra bátorítja az embereket, hogy kevesebbet dolgozzanak. Egy tetszetős liberális délibáb, ami tömeges elégedetlenséghez, káoszhoz vezetne, hiszen joggal háborítaná fel azokat a munkavállalókat, akik eddig becsülettel adóztak és dolgoztak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. augusztus 05. 17:11
Nem tilos szakszervezetet szervezni. Aztán majd akkor rájösz és megérted.
szekula
2017. augusztus 05. 14:41
Mindenki nyugodjon le a picsába: a tőkejövedelem is munka nélküli jövedelem.
szekula
2017. augusztus 05. 14:15
Az a délibáb, hogy az embereknek munkára van szükségük. Pedig csak pénzre. Ez a kapitalizmus őshazugsága.
sztálin elvtárs
2017. augusztus 05. 11:24
Az alapjövedelem nem liberális ötlet, hanem baloldali. Tegyük már rendbe azokat a fránya fogalmakat, mielőtt arra vetemedünk, hogy cikkeket írunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!