Az új veszedelemről

2017. november 18. 16:35

Ahogy a posztmodern progresszióval, úgy a nyílt társadalommal és az emberi jogi fundamentalizmussal is az a baj, hogy túlérzékenyítik a társadalmat.

2017. november 18. 16:35
Szánthó Miklós
Szánthó Miklós
Mozgástér

„Ezen ideológia teljesen nyíltan képviseli a nemzetállami szuverenitás lebontásának célját és százfejű hidraként működő szervezeti rendszere ehhez valóban professzionális módon dolgozta ki és használja báránybőrbe bújtatott farkasként az emberi jogok univerzális eszméjét. Mindezek okán egyáltalán nem érdemtelen felvetni a kérdést, hogy ezen világnézeti alapállás, illetve az ezen alapállásból a nemzetállami keretrendszer ellen aktívan tevékenykedők vajon milyen befolyással van(nak) egy állam szuverenitására, a szuverenitásból eredő egyes hatáskörök gyakorlóinak – végrehajtó és törvényhozó hatalmak – tevékenységére? Ha egyszer Karl Popper alapján Soros »továbbfejlesztette« a nyílt társadalom gondolatát, és önnön bevallása szerint is e gondolati körrel szimpatizálva nevezte el alapítványi hálózatát, mely hálózattal a társadalom elhivatott mérnökei és emberi jogi papjai szorosan együttműködnek, akkor igenis releváns pár felvetés. Például, hogy osztják-e azon nézetet, miszerint világunk tételezett és nagybetűs Fejlődéséhez a globalizáció révén, a »mi« és az »ők« megkülönböztetésére alapuló nemzeti-etnikai alapuló viszonyrendszer felszámolásával juthatunk el? Tényleg úgy gondolják-e – ahogy Soros György –, hogy »a nemzeti szuverenitásba vetett hit [bűnös, a fejlődés útjában álló] gátló tényező«? Ha nem, akkor tudatosan vagy csak egy folyamatos önkívületi transzállapotnak köszönhetően folytatnak e »civil purifikátorok« olyan  tevékenységet – az emberi jogok, az egyenlő bánásmód, a diszkrimináció-mentesség hívószavaival leplezve –, mely egyértelműen a nemzeti lét nélküli, totális egyenlőségelvűsdin alapuló falanszter-társadalomhoz vezet?

Ugyanis ahogy a posztmodern progresszióval, úgy a nyílt társadalommal és az emberi jogi fundamentalizmussal is az a baj, hogy a szó legszorosabb értelmében »túlérzékenyítik« a társadalmat. Túllépve a józan ész keretein, nem állnak meg a valóban védendő csoportok felemelésének jószándékánál, hanem – kihasználva a nyugati civilizációt egykoron büszkén építő országok önmagukra erőltetett bűntudat-kultuszát – minden értéktételezést, a »jó« és a »rossz« bármiféle megkülönböztetését (valakire nézve) sértőnek, bántónak találják. Ezért a normalitást hol nyelvpolitikai, hol »társadalmi mérnöki«, hol jogi eszközökkel tiltani, illetve »korrigálni« akarják. A sokszor mesterségesen kreált kisebbségek (ld. genderek) alapjogainak szélsőséges és dogmatikus védelme azonban egy idő után – konkrétan napjainkra – a többség jogainak rovására megy. A többségnek meg kell tagadnia történeti identitását, hagyományát, szokásait, el kell dobnia bevett társadalmi intézményeit – mert azok (pl. a normális család, a zsidó-keresztény kultúra szimbólumainak tisztelete stb.) valakit vagy valakiket bizonyosan sértenek. Ahogy az A pusztító c. film disztópikus világában 2032 steril korszellemeként elhangzik: »Minden, ami nem tesz jót, az rossz. Tehát tiltott«. És mivel mára megszüntették a »jó« és a »rossz« közötti különbségtétel »hagyományos« lehetőségét, az újbeszél világában persze ők döntik el, mi minősül minek.

Szóval a gond az az, hogy miközben a többség rovására az embereket túlérzékenyítik és a szuverenitás mellett kiálló nemzeti kormányok ügyeit piszlicsáré jogállamiság-eljárásokban boncolgatják, addig a nyugati civilizáció, azon belül is Európa önmagát, önmaga identitását, és ezáltal immunrendszerét építi le. Ennek hatására pedig Európa a világpolitikában egyre inkább jelentéktelen tényezővé kezd válni a múltjukkal, jelenükkel és jövőjükkel tisztában lévő, a »történelem végéről« szóló kamuzásokat be nem nyelő országokkal, civilizációkkal szemben.

És hogy erről ki tehet? Soros György? Nem. Pontosabban nem csak ő: a társtettes neve »ny«-nyel kezdődik és »ílt társadalom«-ra végződik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szkeptikus
2017. november 19. 08:19
" a »mi« és az »ők« megkülönböztetésére alapuló nemzeti-etnikai alapuló viszonyrendszer felszámolásával juthatunk el? " Szerintem a " »mi« és az »ők« " megkülönböztetést többféleképpen lehet értelmezni - egyaránt lehet jó és rossz oldala is. Szélsőséges esetben "mi" uralkodhatunk az "ők" felett, másik szélsőség, hogy mindenben alávetjük magunkat. Egy eszme nevében jót és rosszat egyaránt el lehet követni.
KannibálTatárÚr
2017. november 18. 23:25
A nyilt társadalom addig jó, míg írnak róla. Mikor aztán az ember belecseppen, a történelem szennye. Mindig a hülyének ad igazat, mindig a kisebbség jogai a betartandóak, mindig a gazdagoknak kell még többet adni, mindig a lógósnak van joga jómódban élni, Egyszóval egy fejreállított világ. Az aberráltakra támaszkodik.
quodlibet
2017. november 18. 20:35
Semmi sem olyan veszélyes mint a kisállami nacionalizmus, aminél már csak a nagyállami nacionalizmus rosszabb. Érzi ezt minden határon túli magyar. A kisállamok és a széttagolt Európa nem versenyképes a mai szuperhatalmakkal, Kínával, USA-val stb. A muszlim invázió is igazából az európai értékekre veszélyes, a nacionalista idiotizmus és idióta múlta révedés egyáltalán nem áll távol a liberális értékeket gyűlölő muszlim fundamentalizmustól. Nemrég még a jobboldal számára az Iszlám volt a jövő reménysége. Ezek nem lettek okosabban, itt vannak körülöttünk, csak már arra sem emlékeznek, hogy miket mondtak tegnap. Még annyit, hogy Popper ama könyvet valamikor régen írta, nem tehet róla, hogy ma ki hogyan érti; és persze hogy én sem értek egyet ama szélsőséges, önfeladó nyitottsággal. Én konzervatív vagyok, de nem reakciós és nem várnáci.
péterx
2017. november 18. 20:30
Az úgynevezett nyílt társadalom tehát mégis zárt , ugyanis szerintük a velük nem egyező eszmék eleve jogilag is üldözendők .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!