Szét fog szakadni az Unió

2021. július 26. 19:35

A lassan hetven éve tartó konfliktus mára válságot teremtett az unióban.

2021. július 26. 19:35
null
Fricz Tamás
Fricz Tamás
Magyar Nemzet

„A maastrichti szerződés alapján létrejött Európai Unió 1992-es megalakulása utáni éveket egyfelől továbbra is a lopakodó föderális törekvések jellemezték, amelynek során a legkülönfélébb területeket, szakpolitikákat igyekeztek szupranacionális szintre emelni. Ezek olyan kísérletezések, amelyeknek a továbbgyűrűző és tényleges hatásairól elfelejtették tájékoztatni az európai állampolgárokat.

Másfelől a kilencvenes és a kétezres évek a szerződések kora is; ebben az időszakban sorra-rendre születnek az unió működéséről szóló megállapodások a tagállamok között. Ezek meghatározó jellemzője, hogy – szemben a szakterületeken megnyilvánuló lopakodással – nyíltan a többségi döntések számát s ezzel a föderális elemet növelte az unióban. Ez történt az amszterdami szerződésben (1997–1999), illetve Nizzában (2000–2001) is, ráadásul a nizzai szerződés megerősítette az ­Európai Bizottság (bizottság) elnökének pozícióit, illetve az Európai Parlament (parlament) jogalkotói szerepkörét.

Új helyzet alakult tehát ki az unió immáron hetvenéves történetében, amely a két államszövetségi koncepció közötti konfliktus markáns kiéleződésével, az alternatívák látványos szembekerülésével jellemezhető a leginkább. Az sem vitás, hogy ebben a szembenállásban Magyarországnak a szuverenista oldalon meghatározó szerep jutott. A korábbi évtizedekkel szemben, amikor az akkor még főleg nyugat-európai országok újra és újra kompromisszumokat kötöttek egymással föderális vagy kormányközi irányban, most mindez tetéződött egyfajta Nyugat és Kelet közötti törésvonallal is, ami még nehezebbé teszi a megoldást az eltérő történelmi, kulturális és értékrendi beállítottságok között.

Annál is inkább, mert míg korábban a »nyugat-európai« országok mintegy tudomásul vették a francia–német tengely irányítását, addig a közép-európai országok nem nyugodhatnak ebbe bele, mert a két központi hatalom szándékai számos kérdésben sértik a közép-európai országok nemzeti érdekeit. Így összességé­ben több törésvonal csúszik egymásba a két tábor között, ami minden eddiginél élesebbé teszi a konfliktust, többek között éppen a föderalizmus-globalizmus, illetve a nemzeti szuverenitás elvei között.

Összességében tehát a lassan hetven éve tartó konfliktus mára válságot teremtett az unióban, s ebben az időszakban, ez év májusában kezdődött el egy átfogó vita, konferenciasorozat az unió lehetséges jövőjéről. Megítélésem szerint a válság és a két világnézet, kulturális és értékbeli beállítottság közötti törésvonal olyan mértékben elmélyült – gondoljunk csak a magyar gyermekvédelmi törvény elleni, példátlanul penetráns és intoleráns támadásra –, hogy ma már számomra az is kérdés, hogy jelenlegi formájában egyben maradhat-e az unió.”

Fotó: Illustration, Tower of Babel over Europe.Wieslaw Smetek / Smetek / Photononstop via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 211 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csubszi
2021. július 27. 10:45
Szakadjon már!
Reszelő Aladár
2021. július 27. 10:27
Akik nem szülnek gyerekeket és ennek előmozdítására sem gondolat sem törekvés nincs, attól ne várjuk, hogy a jövő nagy kérdéseire próbáljon választ adni. Egy-egy nagy Unió létrehozása mindig is egy társadalmi kísérlet volt, de a vége mindig az lett, hogy egy sok néptől összegyúrt valami egy bizonyos szintnél nem tudott tovább integrálódni, a szétesett pedig a központi vezetés gyengülésével magától végbement. Az egyedül sikeresnek tűnő integráció az utóbbi évszázadokban az USA létrehozása volt. A siker oka pedig egyszerű: ott nem egész népeket, hanem ezekből kiszakadt, kivándorolt, a korábbi élőhelyükkel alapvetően elégedetlen tömegeket sikerült hatalmas területen letelepíteni, amely erőforrásokban gazdag volt és alapvetően szabadabb politikai légkör volt a korabeli poszt-feudális/pre-demokratikus rendszerekhez képest. De a lényeg mégiscsak egy komoly identitás biztosítása volt, aminek az alapja volt a közös nyelv. Az identitás önmaga pedig kezdődött az érkezéskor névvaltoztatasokkal és folytatódott az ottani életvitel kialakításával-népszerűsítésében és betetőzött külpolitikai és háborús sikerekkel. A fedő réteg pedig a jólét volt. Ezzel valóban sok repedés sikerült elfedni. Elérték, hogy első sorban mindenki amerikai legyen és csak másodsorban tartozzon az eredeti etnikumához. Viszont a sokszínűség mint érték a fenti status quo errodálásához vezetett és bevándorlás kezeletlensége lassan-lassan párhuzamos társadalmakat hozott létre. Az amerikai identitás helyett új identitásokat találtak (LMBTQ, BLM), ami el is kezdte szetfeszíteni a rendszer kereteit. Az EU meg egy ennél is szánalmasabb kísérlet, mivel itt teljes népeket kellene bedaralni egy nagy európai kolbászba. A vicc az, hogy 110 éve sokkal kevesebb ország létezett, azaz sokkal előrehaladott a volt az integrációs projekt. Magyarországnak a kiegyezéssel sikerült meghódítottként alkut kötni, valamint önrendelkezést és mozgásteret szerezni a birodalomban. Az I. Világháború után pedig a páneurópai mozgalomnak sikerült szétverni az egyetlen valódi multikulti országot és létrehozni egymással békében élni nem tudó nemzetállamokat. A XX század eleje ezen a vidéken a nacionalizmus időszaka volt, erre most akik ezt kitaláltak, azzal jönnek, hogy adjátok fel az 100 éve kitalált és megkonstruált identitásotokat és legyetek büszke európaiak. Az más kérdés, hogy európai identitás nincs, mivel az nem felelne meg a sokszínűség kívánalmainak és a jelenlegi szabalyok szerint egy 27 tagú bizottságnak kellene kitalálni. Persze organikusan. Szóval ha menteni akarjuk az Európa projektet, akkor vagy visszatérünk oda, ahol nemzetállamok koopreáltak gazdaságilag hatékonyabb együttműködések érdekében, vagy felejtsük el az egészet.
jánosbácsi
2021. július 27. 08:31
Nem olyan bonyolult dolog ez. Orbán Viktor felcsúti milliárdos nem szeretné ha bárki is veszélyeztetné a vagyonát és a hatalmát. Csak semmi vizsgálódás meg jogállamiság. Jogállamiság az amit Orbán Viktor annak tart. Az európai ügyészség meg menjen a picsába oszt vizsgálódjon ott ahol akar de nem Magyarországon. Egyetlen egy megoldás van. Ki kell lépni az unióból és be kell lépni a Független Államok Közösségébe (FÁK)
Armageddon
2021. július 27. 07:55
Fricc úr, ne izgassa magát! Majd megoldják valahogy. Mi meg menjünk vissza Ázsiába, ahogy Ady Bandi is ajánlotta volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!