A brüsszelita álláspont honi szócsövei figyelmébe ajánlom ezt Fukuyamától!

2022. szeptember 21. 20:57

„Egy ország akkor demokratikus, ha megadja népének a jogot, hogy maga válassza meg kormányzatát.”

2022. szeptember 21. 20:57
null
Máthé Zsuzsa
Máthé Zsuzsa
Facebook

„Az Európai Parlament és a brüsszelita álláspont honi szócsövei figyelmébe ajánlom az alábbi rövid részletet, akik azt a botorságot állitják, hogy »Magyarország nem teljes értékű demokrácia, hanem a választási autokrácia hibrid rezsimje« – jelentsen is ez bármit. (Értem, hogy divatos trend lett a binaritás eltörlése, a fekete és fehér helyett a szürke ezernyi árnyalatával való zsonglőrködés, de az irány nagyon veszélyes... és egy fokozódó válsághelyzetben nem erre volna szükség, hanem valódi kivezetőutak keresésére.)

»Annak megítélésére, hogy mely országok demokratikusak, a demokráciának egy szigorúan formális meghatározását használjuk. Egy ország akkor demokratikus, ha megadja népének a jogot ahhoz, hogy maga válassza meg kormányzatát, mégpedig szabályos időközökben, több párt bevonásával megtartott titkos választások keretében, általános és egyenlő, minden felnőttre kiterjedő szavazati jog alapján. A demokratikus eljárásokat az elitek manipulálhatják, és nem mindig tükrözik híven a nép akaratát vagy igazi érdekeit, de ha eltávolodunk a formális meghatározástól, lehetővé tesszük, hogy visszaéljenek a demokrácia elvével, s a torzításnak se vége, se hossza.

Akik századunkban a demokrácia legfőbb ellenségei voltak, a 'formális' demokráciát a 'valódi' demokrácia nevében támadták.

Lenin és a bolsevik párt erre hivatkozva oszlatta fel az orosz alkotmányozó gyűlést és kiáltotta ki a pártdiktatúrát, amely majd, mint mondták, 'a nép nevében' létrehozza a valódi demokráciát.« (Francis Fukuyama)”

Nyitókép: Taro Nishijima / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2022. szeptember 25. 15:22
Egy szervezet akkor demokratikus, ha megadja tagjainak a jogot, hogy maguk válasszák meg vezetőiket. Tehát nem a vezetők haverjai.
csulak
2022. szeptember 22. 17:57
Bruszelt nem erdekli a demokracia ! Ok csak hatalmat es diktalast akarnak a tagallamok felett !
istvanpeter
2022. szeptember 22. 13:40
Nem az esetem ez a japán gyerek, de amit a demokráciáról mond az feltétlenül igaz. Ugyanis mi sem természetesebb, minthogy a valódi demokráciában a hatalom egy és oszthatatlan, amelynek a kizárólagos birtokosa és tulajdonosa a nép, aki az általa választott tisztségviselők és képviselők útján gyakorolja a hatalmát.
tapir32
2022. szeptember 22. 10:07
Brüsszel zsarolja Magyarországot. Megkérdőjelezik a magyar nép döntését. Brüsszel a demokrácia megcsúfolója.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!