Szerintetek az Orbán-rezsim letartóztatná a háborús bűnöst?

2023. március 19. 13:44

A döntés világossá tette, hogy senki nem állhat a nemzetközi törvények felett, még az orosz diktátor sem.

2023. március 19. 13:44
null
Fekete-Győr András
Fekete-Győr András
Facebook

„Szerintetek az Orbán-rezsim letartóztatná a háborús bűnöst, ha az ismét idejönne?

Amikor 1999. május 27-én nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Slobodan Milošević ellen, csak kevesen gondolták, hogy a hivatalban lévő szerb elnököt két éven belül felelősségre fogják vonni az emberiesség ellen elkövetett bűnei miatt. 2001 júniusában mégis ez történt: Miloševićet előbb letartóztatták, majd egy hágai fogdába szállították, hogy ott várja meg, amíg a nemzetközi szervek bíróság elé állítják a gaztetteiért.

Ez várhat Vlagyimir Putyinra is, aki ellen tegnap adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a hágai büntetőbíróság. A döntés világossá tette, hogy senki nem állhat a nemzetközi törvények felett, még az orosz diktátor sem – a háborús bűncselekményekre ugyanis nincs sem mentség, sem bocsánat. Nincs elévülési idejük sem: a bíróság döntése végső soron azt jelenti, hogy Putyinnak előbb-utóbb felelnie kell a bűneiért, bármikor veszítse is el a hatalmát – ennek csupán az időpontja kérdéses.

Kíváncsi vagyok, hogy az Orbán-rezsim vajon végrehajtaná-e a hágai bíróság nemzetközi elfogatóparancsát, ha a háborús bűnös Putyin ismét meglátogatná hű tanítványát a Karmelitában. Szerintetek?”

***

Nem vicc: Putyin az Egyesült Államokban lenne biztonságban

A letartóztatási kötelezettség az ICC-tagállamokat kötelezi, így Putyin elhagyhatja ugyan Oroszországot, de ha olyan országba megy, ami tagja az ICC-nek, a letartóztatás réme fenyegeti - mondta a Mandinernek Varga Réka nemzetközi jogász, a Nemzetközi Közszolgálati Egyetem dékánja. Mint rámutatott, azoknak az államoknak, amelyek tagjai az ICC-nek, le kell tartóztatniuk és át kell adniuk az ICC-nek az orosz elnököt.

***

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2023. március 20. 14:14
Téged kellene már egy büdös patkánylyukba dobni! Gyereknyomorító buzi állat!
Skulo
2023. március 20. 13:53
Neked, mint kívülállónak, mi a véleményed az inteligenciáról? "SGy"
csulak
2023. március 20. 13:27
Fegyor, a baloldal a haborus bunos ! Zsele havered ugyanolyan haborus bunos mint Putyin !
Brandon the great Negro
2023. március 20. 13:01
Gyurcsány is szabadlábon van okoska!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!