Bármilyen fájdalmas is, mi magyarok vagyunk, akik ezeket elkövették

2023. július 07. 17:25

A szeretet ellentéte nem a gyűlölet, hanem a közöny.

2023. július 07. 17:25
Karácsony Gergely
Karácsony Gergely
Facebook

„1944-ben 14 ezer újpesti zsidó honfitársunkat deportálták. Nekik állít emléket az »Elfeledett újpestiek« című kiállítás az Újpesti Rendezvénytérben. Az alábbi gondolatokkal zártam a tegnapi kiállításmegnyitón elmondott beszédem:

Ezzel a kiállítással a magyarországi zsidóság 1944-es tragédiájára, gettóba zárására, deportálására, döntő többségük megsemmisítésére emlékezünk. A saját történelmünkre. Kell hát, hogy legyen bennünk elég bátorság szembenézni az emberi sorsokkal, és ha ezt tesszük, talán meghalljuk Elie Wiesel igazságát is. A szeretet ellentéte nem a gyűlölet, hanem a közöny. A szépség ellentéte nem az ocsmányság, hanem a közöny. A hit ellentéte nem az eretnekség, hanem a közöny. És az életnek nem a halál az ellentéte, hanem az élet és halála között választani nem hajlandó közömbösség. A fájdalmas múlt és az abból tanulni képes jövő között tehát a különbség mi vagyunk, magunk. Mi, akik nem vagyunk közönyösek. Akiknek van bátorságuk a szembenézésre és van bátorságuk hozzá, hogy ne felejtsenek. Hogy megértsük: különbözőségünkkel nem gyengítjük, hanem erősítjük egymást. És erősítjük a nemzetet, erősítjük a városunkat is, amely különleges sorsközösségbe hozott össze bennünket.

Ismerjük meg ezt a sorközösséget. Ismerjük meg az elhurcolt újpesti zsidó magyarok történét. És ismerjünk meg minden meghurcolt, megalázott, kiszolgáltatott, semmibe vett, lemészárolt magyar történét a rettenetes 20. századból. Ismerjük meg ezeket a sorsokat, mert mi magyarok, különböző vallású, korú, meggyőződésű, osztályhelyzetű magyarok, de mind mi, magyarok vagyunk azok, akikkel ez megtörtént. Bármilyen fájdalmas is, javarészt mi magyarok vagyunk azok is, akik ezeket elkövették. Bármilyen fájdalmas is ez a sors, a sorstalanság még rosszabb. A sorstalanság – ahogy Kertész Imre csodálatos művéből tudjuk – maga a közöny, a beletörődés.”

Nyitókép: Karácsony Gergely Facebook-oldala

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zavulon
2023. július 10. 21:28
Mikroadományok Gergő! Mikroadományok. Ha arról lennél kedves...
Namond
2023. július 08. 21:06
kamugeli te nyálas szájú, hazug pöcs. Szálasi puccs - német megszállás - zsidó kápók - besúgók - a német helytartóval, Edmund Veesenmayer és a Gestapóval (1939-1945) együttműködő zsidó vezetők ?rabbik?? A Gestapo tevékenysége az emberkereskedelmet is magában foglalta: a legnagyobb fogás a magyar iparmágnás családok teljeskörű kifosztása volt. A monográfia olvasója képet kap a Hain Péter vezette magyar Gestapo garázdálkodásáról, a megfélemlítésre épített rablások sorozatáról, végül a háború utáni fejleményekről. - by Szita Szabolcs, az MTA doktora, a budapesti Magyar Auschwitz Alapítvány
Chardonnay99
2023. július 08. 17:01
Érdekes, mintha kimaradt volna a német megszállás, pedig valamilyen misztikus véletlennek köszönhetően onnan hurcolták el a zsidókat, amely területet, országot megszállták.
Zsolt75
2023. július 08. 11:21
Mondjuk ez egyszerűbb, mint várost vezetni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!