Brüsszelre panaszkodnak az ukrán menekültek

2022. április 15. 17:11

Szerintük a hatóságok olyan feltételeket akarnak teremteni, hogy az embereknek elegük legyen, és elhagyják az országot.

2022. április 15. 17:11
null

A Belgiumba érkező ukrán menekültek többek között tartózkodási engedélyre, megélhetési támogatásra és orvosi ellátásra jogosultak, azonban a hosszadalmas bürokratikus eljárások megnehezítik a beilleszkedési folyamatot – írta a The BrusselsTimes belga hírportál pénteken.

A hírportál a VRT televízió riportjára hivatkozva azt írta, hogy az Oroszország által indított háború elől menekülő ukránokat befogadó családok

ami pénzügyileg hátrányos helyzetbe hozza a kérelmezőket.    

Egy Vaszil nevű ukrán menekült azt nyilatkozta a tévéműsornak, hogy akár 3 hónapig is eltarthat, hogy megkapják a szükséges dokumentumokat. Hozzátette, hogy a fővárosban, Brüsszelben, ő és partnere már szembesült a szigorú belga bürokráciával és a kerületi hivatalnokok „packázásaival”, de más településeken sokkal rosszabb a helyzet.    

Véleménye szerint igen nehéz a helyzete azon ukrán menekülteknek, akik a flamand régióban fekvő Antwerpenbe érkeznek.

„Egy, a családjával Antwerpenben tartózkodó menekült június elejére kapott időpontot a bevándorlási hivataltól, egészen addig nem kap anyagi segítséget, nem vállalhat munkát, nem nyithat bankszámlát. Világos, hogy

és elhagyják az országot vagy a várost” – tette hozzá.    

Antwerpen közigazgatásának az elmúlt hetekben mintegy 3000 ukrán menekült aktáját kellett feldolgoznia, ami különösen nehéz feladatnak bizonyult – írta a Dutchnews. A VRT műsorában megszólaltatott menekült családok megkérdőjelezték a városvezetés felkészültségét a menekültek befogadására.    

Az állításokra reagálva Bart De Wever, Antwerpen polgármestere elismerte, hogy voltak adminisztratív problémák, de hangsúlyozta, hogy „3000 menekültet nem könnyű kezelni”. Visszautasította azt a kritikát, hogy a város nincs felkészülve, és ehelyett

amely szerinte minden terhet a városokra és községekre hárított. Hozzátette azonban, hogy a következő napokban „a legsürgetőbb problémákat megoldják”, és minden érintettel felveszik a kapcsolatot, hogy digitálisan küldjék el dokumentumaikat a hatóságoknak.

(MTI)

Nyitókép: Matteo Placucci / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2022. április 16. 18:00
Köztes állapotként az is lehet, hogy angolul elmakogunk egymással, és senki nem vethet semmit a másik szemére kiejtés kapcsán. Vagy akár a magyarok is megtanulhatnának szláv nyelveket.
brekker
2022. április 16. 17:50
Történelmi lehetőség ez nekünk, ha a béke szigetét tudjuk felépíteni. Ahol együtt él ukrán az orosszal, horvát a szerbbel, ideiglenesen pedig elfogadják, hogy magyarul kell az ügyeket intézni. Nem ideiglenesen pedig megtanulnak magyarul. Akinek nem tetszik, továbbmegy.
brekker
2022. április 16. 17:29
Nem kell a fehér ember, az folyton kombinál, erre van kiválasztódva, tartalékot kell neki képezni a téli hónapokra.
filamer
2022. április 16. 14:23
Ha az ukránoknak problémáik vannak Belgiumban - a belga bürokráciával, akkor nyugodtan forduljanak jogi-adminisztrativ segítségért az UKRÁN NQAGYKÖVETSÉGHEZ ! Hiszen azért dőzsölnek ezek a diplomaták Brüsszelben, hogy segítsenek honfitársaikon, ha kell, tanáccsal, ha kell fordítással, és ha kell pénzzel a (haza utazáshoz )!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!