Német újságíró: Tusknak vissza kell szerezni az irányítást egy olyan politikai rendszer felett, amit a populisták kisajátítottak

2024. január 14. 21:19

„A PiS lerombolta az alkotmányos rendet. Az új kormánynak most kell rendet tennie” – fogalmazott Jan Puhl.

2024. január 14. 21:19
null

Jan Puhl, a Spiegel újságírója hosszasan elemezte legújabb cikkében a Lengyelországban kialakult helyzetet. Szerinte az új lengyel kormány máris állóháborúba bonyolódott az elődjével, amely nyolc éven át „építette le a demokráciát” Lengyelországban. Meglátása szerint még sok kérdés áll Donald Tusk előtt a tekintetben, hogy miképpen lehet helyreállítani a lengyel demokráciát.  

Ezt is ajánljuk a témában

Mariusz Kamiński volt belügyminisztert és helyettesét, Maciej Wąsikot évekkel ezelőtt hivatali visszaélés miatt ítélték el, de Andrzej Duda lengyel elnök 2015-ben kegyelmet adott nekik. Ezt a döntést azonban a Legfelsőbb Bíróság érvénytelenítette a nyáron, majd Kaminskit és társát újra két év börtönre ítélte decemberben a varsói bíróság. 

Az ottani börtön az egyik legmodernebb az országban: három pavilonban mintegy 1080 fogvatartottnak ad helyet, központi könyvtárral, két kápolnával és elegáns kórházzal rendelkezik. Emlékeztetett, hogy Kamiński azonnal éhségsztrájkba kezdett, miután szerda este letartóztatták egyik államtitkárával együtt.

Ezt is ajánljuk a témában

Megmenthető-e még a demokrácia?

A Spiegel szerzője kiemelte, Donald Tusk küldetése messze túlmutat egy uniós demokráciában a szokásos kormányváltáson: vissza kell szereznie az irányítást egy olyan politikai rendszer felett, amelyet a jobboldali populisták kisajátítottak. 

„A PiS lerombolta az alkotmányos rendet. Az új kormánynak most kell rendet tennie” – foglalta össze, majd hozzátette: heves vita robbant ki arról, hogy 

a demokrácia megmenthető-e még a jogállamiság eszközeivel.

A szerző szerint a Kamiński-ügy csak egy részlet, Tusk szempontjából azonban a közszolgálati műsorszolgáltatás ellenőrzéséért folytatott küzdelem valószínűleg sokkal fontosabb lesz. Szerinte a Nemzeti Konzervatívok például a TVP televíziót „kormányuk groteszk módon egyoldalú szócsövévé változtatták”. 

Emlékeztetett, hogy Bartłomiej Sienkiewicz kulturális miniszter nemrég eltávolította a TVP vezetését, megkerülve a Médiatanácsot, amire válaszul a PiS emberei által dominált szerv most visszavágott azzal, hogy bejelentette: visszatartja a műsorszolgáltatónak járó több millió złoty díjat.

***

Nyitókép: MATEUSZ SLODKOWSKI / AFP


 

 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2024. január 16. 00:42
"groteszk módon egyoldalú szócsövévé változtatták" És mindez a Spiegelben, amelyik a sorosmédián belül is az egyik leginkább egyoldalú szócsőnek számít.
Namond
2024. január 15. 14:30
Merkelnek köszönhetően sajnálatos, hogy a németeknél az atlantista woke média kormányoz, nem a média óhajait végrehajtó politikusok.
Gonella
2024. január 15. 13:12
méltóság és szelídebben. a szavazatok többségét a pis szerezte meg. egy a zsákmányra éhes horda egy globalista sorosista rezidenssel, ki tudja meddig húzza!
Krupp Skya
2024. január 15. 09:11 Szerkesztve
Tusk: Akácfaágon lógok mint egy petyhüdt lónak a fasza. Nem tudom mi a faszé jöttem én Brüszelből haza.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!