Szokatlan módon biztosítaná 1700 génbank a földi élet fennmaradását

2023. december 13. 14:34

A kutatók „világvége páncéltermeknek” is nevezik azokat a létesítményeket, amelyek biztosítják a Föld DNS-örökségének fennmaradását egy esetleges világkatasztrófa esetén.

2023. december 13. 14:34
Balogh Borsa
Balogh Borsa

Bár kevesen tudják, de a világon mintegy 1700 különböző magbank, más néven génbank működik, amelyeket a kutatók „világvége páncéltermeknek” is neveznek. Ezeknek a létesítményeknek fő céljuk, hogy a civilizáció összeomlása esetén megvédjék az emberiséget a teljes kihalástól. A génbankokban azonban nem csak növényi magvakat, hanem szinte bármilyen típusú DNS-hordozót, például több fajta ürüléket is őriznek a kutatók.

Ha minden balul sülne el, ezek a kis »Noé bárkák« nyújthatják a helyreállítás tervrajzát”

– olvasható a Guardian cikkében, amelyben az egyik ilyen génbankot, az úgynevezett Millenniumi Magbankot mutatják be részletesen. Az intézet vezetője szerint a létesítmény egy „biztosíték a kihalás ellen”, amely egyben segít megőrizni a bolygó rohamosan csökkenő biológiai sokféleségét. 

Ezt is ajánljuk a témában

Mi a génbank szerepe egy természeti katasztrófa esetén?

A témával foglalkozó kutatók szerint a jövőre vonatkozó kilátások meglehetősen borúsak: a génbank projektet koordináló Kew-i Királyi Botanikus Kertek egyik jelentése szerint ötből két növényfajt a kihalás fenyegeti. A legfőbb okok kivétel nélkül az emberi gyakorlatban keresendők, mint például az erdőirtás, környezetszennyezés és az ezek nyomán megjelenő éghajlatváltozás. Pedig az emberek élelem, gyógyszerek, ruházat, építőanyagok és a belélegzett oxigén tekintetében is függnek a növényektől. 

Tekinthetjük ezt önzetlen dolognak, de valójában a túlélésről is szól. Szükségünk van ezekre a növényekre a túléléshez”

– nyilatkozta a Millenniumi Magbank igazgatója.

A „világvége páncéltermek” koncepciója az 1920-as években kezdődött, amikor Nyikolaj Vavilov orosz botanikus felállított egyet a mai Szentpétervár területén. Ez még ma is létezik, és a második világháború alatt állítólag számos tudósa éhen halt ahelyett, hogy a gyűjteményt megette volna Leningrád 28 hónapos ostroma alatt.

Miközben ezeket a magbankokat szokás „világvége páncéltermeknek” nevezni, fontos megjegyzeni, hogy számos génbankot már használnak kutatási célokra vagy olyan, már előttünk álló, lokálisabb katasztrófák kezelésére, mint a háború vagy a természeti katasztrófák. A Millennium Seed Bank például már több mint egy évtizede használja gyűjteményét a South Downs-i krétafüves területek helyreállítására, és további projektjei vannak Madagaszkáron, Indonéziában és Mexikóban.  

Hogyan tárolják a vetőmag fajtákat a magbankban?

Az alábbi videóban egy másik jelentős globális magkészletet őrző atombiztos bunkert mutatnak be, amelyben jól látható, hogy pontosan hogyan is tárolják a a világ legfontosabb növényeinek génjeit, DNS-eit. A bunker a norvég Spitzbergákon működik, amely tökéletes helyszínt biztosít egy génbanknak, hiszen nincsenek földrengések, és a 130 méteres tengerszint feletti magasságban annak a veszélye sem áll fenn, hogy a jég olvadása miatt elmerülne. A 2008-ban épült objektumban 250 millió magot tárolnak speciális zacskókban, amelyek megakadályozzák a nedvesség bejutását.

Nyitókép: Képmetszet / YouTube

 

 

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. december 13. 15:51
Ahonnan kipusztítják a farkasokat ott csökken a növényzet biológiai sokfélesége is. Azért, mert a farkasok mozgásban tartják a növényevőket. Nélkülük a növényevők letáboroznak vízpart közelében és ott nem hagyják a növényzetet megújulni. Ráadásul a semjének miatt is rejtőzködniük kell. Úgyhogy az ember nemhogy nem pótolja a ragadozókat, hanem további károkat okoz. És ahol élnek farkasok ott könnyebben megélnek a medvék is. Mert csak kiszagolják, ha a farkasok zsákmányt ejtettek, aztán egyszerűen elrabolják tőlük, így könnyebb az ő életük is. Szóval igazán remek, hogy az emberiség megoldást talál azokra problémákra, amelyek nélküle nem is léteznének! De hát ezt hívják fejlődésnek.
egonsamu
2023. december 13. 14:40
Hármat találhatunk, kiknek a génmintáit örzik ilyen gondosan.... Szóval a globalista söpredék egy végsö világpusztító akcióra készül . Covid, migráció, különbözö hárorúk csak a végsö pusztítás elöszelei. Mi lenne, ha a projekt kitalálóit végre megszabadítanánk a Földi lét gyötrelmeitöl?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!