A romaügy (?) négy pontja

2013. február 15. 12:16

Vegyük tudomásul, hogy az integráció mindig államközpontú és pénzigényes, de megéri – ellentétben a presztízsberuházásokkal (ld. futballstadionok).

2013. február 15. 12:16
Paár Ádám
Népszava

Nagy baj lenne, ha szegénypolitika címén ma, 2013-ban a közvélemény vagy bármely politikai erő ilyen álságos rendőri megoldásokban gondolkodna. Nem lehet a szegénykérdést rendőri kérdésként kezelni, és a szegénykérdés maga is csak tüneti kezelést tesz lehetővé. Átfogó, a szociálpolitikát, oktatást, foglalkoztatást is magában foglaló évtizedes politikára van szükség a romák felemeléséhez. Tegyük hozzá: azt, hogy a költségvetés ezen takarékoskodjon, el lehet felejteni! Vegyük tudomásul, hogy az integráció mindig államközpontú és pénzigényes, de megéri – ellentétben a presztízsberuházásokkal (ld. futballstadionok).

Ehhez lehetne tanulni másoktól. Ez a harmadik pont: a nemzetközi folyamatok tanulása. Spanyolországban, Svédországban és Finnországban sokáig üldözöttek és peremre szorítottak voltak a romák (legkevésbé a déli spanyol tartományban, Andalúziában, amelyben a gitanos cigány meg a kasztíliai kultúra ötvöződött egymással, és egy vegyes kultúra született, ld. flamenco-tánc). Ezekben az országokban az 1970-es évek vége óta sokat tettek a roma közösségek életesélyeinek javításáért. Bevezették az iskolában a roma mediátori intézményt, amellyel sikerült csökkenteni a roma gyerekek lemorzsolódását. Az iskolában tanítják a roma kisebbség történelmét és kultúráját, hogy a gyerekek jobban megismerjék egymás hátterét. Természetesen a svéd vagy finn cigányok élete ma sem nevezhető idillinek, de ezek a társadalmak igyekeznek tanulni a múlt hibájából. Svédországban éles viták folynak a romák múltbéli (1977-ig tartó) elnyomásáról (amelynek része volt a kényszersterilizálás is), a munkanélküliség nagyobb a körükben. Ámde a svéd kormányokban van szándék a romák esélyeinek javítására.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ászok
2013. február 15. 23:48
Ezt a problémát meg kell oldani! Az első tanács az ,hogy ellentétben minden álliberális gondolkodóval ezek az emberek igenis "mások" más a kultúrájuk más értékeket tisztelnek és másként érhető el az együttműködési hajlandóság. Amíg a politika nem hajlandó ezt kibeszélni és nincs politikai akarat a megváltoztatására addig a helyzet változatlan. Minden igaz amit itt sokan néha durván megfogalmaznak. Az erőszakos, életelleni,szexuális indítéku bűncselekmények elkövetésében különösen de más bűncselekmények vonatkozásában is felül reprezentáltak. Akkor most mi a megoldás? Ha tudomásul veszük "másságukat és ehhez a mássághoz keressük az atipusos megoldásokat valószínűleg hamarabb érünk el célt. Gondolom ehhez rendelkezünk szakemberekkel is mert ez szakmai és nem politikai kérdés.
feketemacska
2013. február 15. 21:37
A szándék nem elég.Cselekedni kell.Nem úgy mint régebben,megírtak évente vagy száz "felzárkóztató" programot.Aztán a zeus pénzek máshol landoltak,majd mind egy cseppig.Először is,a cigányok jó része nem tud cigányul.A főfő Flórián sem.Tanulni kell.Erre a legjobb mód lenne heti bennlakásos iskola./hétvégén haza/ A gyerekek 70%-a biztosan értékelnék és tanunlnának.De a kedves család nem adná oda a gyerekeket.Másodszor a szakma.nem szeret tanulni,de ügyeskezű,hát dolgozzon. harmadszor:a deviáns agrsszív alakulatokat igenis keményen büntetni. Látványos jutalom osztásra nincs szükség!! A "jogvédőket" kötelezném egy év együttlakásra,vagy egy család befogadására.
tetigi
2013. február 15. 19:26
Sikerült kifigyelnem a németországi roma integráció működését. Cimborámmal egyszer lakóautóval kóboroltunk családostul. Egyik nap Dunauwörthben ránktört az este, és helyet kerestünk, ahol leparkolhatnánk éjszakára. Cimborám a Duna hullámterén kiszúrt egy csomó lakóautót, és felkiáltott: - Ott, ott van a camping! - Te gyerek: ahogy a németeket ismerem, ha az camping lenne, már ki lett volna táblázva ötször, mire ide értünk. - Nem érdekel! Éhes vagyok! Ha azoknak jó, biztos az lesz nekünk is! Odahajtottunk, és egy cigánytábor közepén találtuk magunkat. Akkora lakókocsikkal voltak, mint egy csuklós busz, zúgott a Honda generátor, de a hangját elnyomta a 120 dB-lel dübörgő daj-daj. Elektromos nyársak forogtak, készült a vacsora… - Tűnjünk el innen, mondtam, és padlóig nyomva a gázt, elhúztunk. Később egy német ismerős elmesélte, hogyan működik a dolog: A cigányok tábort vernek, nem szólva senkinek. Valaki kiszúrja őket, és jelenti a polgármesternek. A polgi elrobog a bankba, és a község katasztrófa-alapjának számlájáról a zsebébe gyűr néhány zizegő bankjegyet, (alsó hangon is 10000 euró a taksa), és a helyszínre hajt. A vajda mosolyogva elébe jön, és barátságosan fogadja. A polgi tudja, mi a pálya: kipengeti a lóvét a vajdának, és így szól: - 3 nap, és nincs balhé! Az üzlet megköttetett. Kézfogás. Polgi: el. 3 nap múlva a cigányok is csomagolnak, a helyi köztisztaságiak Sonderkommandója mehet takarítani. Azt nem tudom, hogy ez a fajta felzárkóztatás a németeknek mennyibe fáj országosan, de a tarifát már ismeritek: el lehet rajta molyolni.
bulafon
2013. február 15. 19:06
Hát igen. Edig is sokba volt a probléma: Mindenféle álcivil szervezetek kitömése, a cigánybálok, a gyermeküdültetésnek álcázott hedonista nyaralások amin csak pár gyerek viszont annál több dagadt-fukszor cigányvezető vett részt. A sehová sem veuzető programok, a felzárkóztatás címén különféle pártkasszákba lapátolt milliárdok.Igen, ez mind sokba kerül-került.... Na persze ha segélyért kell valamit tenni ( Közmunka ) az már ugye rabszolgatartás..... Szar balliberális szarcsimbók vagy öcsém, a népfasza nevű kártékony seggtörlő, újságnak nevezett kloáka egyik hosszú szőrszálán...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!